Pusat keselam...

Pusat keselamatan terbesar bakal beroperasi di Mekah

JEDDAH, 16 Mei (NNN) – Kementerian Dalam dijangka akan melancarkan pusat kawalan keselamatan tercanggih dan terbesar di wilayah Mekah Arab Saudi di Timur Tengah.

Bilik kawalan keselamatan jalan raya telah mula beroperasi di pusat itu. Ia menerima laporan-laporan melalui 911, yang dilancarkan oleh Putera Mahkota Muhammad bin Naif, timbalan perdana menteri dan menteri dalam tahun lepas.

Kementerian Dalam Arab Saudi telah melatih lebih daripada 1,600 pegawai dan prebet untuk menguruskan dan mengendalikan Pusat Negara bagi Operasi-operasi Keselamatan Bersama itu.

Nombor 911 akan beransur-ansur menggantikan nombor-nombor beberapa sektor keselamatan. Nombor bersatu itu membantu menyerahkan maklumat dalam masa beberapa saat.

Seramai 1,600 pegawai dan prebet telah dilatih bagi mengendalikan pusat itu nanti. – AP
Seramai 1,600 pegawai dan prebet telah dilatih bagi mengendalikan pusat itu nanti. – AP

Kementerian itu akan memansuhkan bilik-bilik operasi yang sedia ada. Mereka akan digabungkan dalam satu lokasi yang dijalankan oleh lebih daripada 400 pegawai dan prebet dalam setiap syif.

Orang-orang keselamatan dan pegawai yang bekerja di pusat itu fasih berbahasa Inggeris. Mereka menerima latihan di luar negara berikutan hal ini.

Ini dianggap untuk menjadi kalangan pusat paling canggih dalam memerhati keselamatan melalui 18,000 kamera yang akan dihubungkan ke aplikasi pintar pada masa depan.

Pusat itu mempunyai dua skrin gergasi, dianggap terbesar di Timur Tengah.