Pusat nuklear...

Pusat nuklear dimeterai di Bolivia

EL ALTO, Bolivia, 7 Mac (NNN) – Rusia dan Bolivia menandatangani perjanjian kerjasama semalam dalam bidang tenaga nuklear dan meletak batu pertama untuk pembinaan pusat penyelidikan dalam bidang tersebut di bandar El Alto.

Perjanjian ditandatangani oleh menteri Tenaga dan Hidrokarbon Bolivia, Luis Alberto Sanchez, dan oleh pengerusi syarikat Rusia Rosatom, Sergei Kiriyenko, dalam satu majlis yang dipengerusikan oleh Presiden Evo Morales, pada ulang tahun bandar ke-31.

Bolivia mempunyai hak untuk mempunyai pusat tenaga ini, yang akan menjadi yang paling moden dan terbesar di Latin Amerika, kata Morales.

Bagi pihaknya, pengerusi Rosatom menggambarkan hari ini sebagai bersejarah, tatkala ulang tahun bandar diraikan dan batu pertama pusat tenaga nuklear diletakkan di Bolivia.

Kiriyenko mengucapkan terima kasih kepada pemimpin negara, terutamanya Evo Morales, kerana memilih Rusia untuk projek ini.

Pusat untuk Penyelidikan dan Pembangunan dalam Teknologi Nuklear akan dibina dengan pelaburan berjumlah 300 juta dolar oleh kerajaan.

El Alto, yang berhampiran La Paz dan terletak lebih 4,000 meter di atas paras laut, dianggap ibu negeri revolusi saintifik, teknologi dan industri di Negeri Plurinational Bolivia.

ARTIKEL YANG SAMA