Putera Ali ba...

Putera Ali bakal tanding presiden FIFA

MANCHESTER, England, 8 Sept – Putera Jordan yang ditewaskan dalam pemilihan presiden FIFA pada Mei oleh Sepp Blatter hampir pasti akan mengumumkan pada akhir minggu ini bahawa dia akan bertanding untuk jawatan itu sekali lagi pada kongres pemilihan luar biasa FIFA pada Februari akan datang.

Putera Ali Bin Al Hussein semalam memberi petunjuk bahawa dia akan bertanding ketika bercakap kepada wakil di konvensyen perniagaan Soccerex di Manchester.

Walaupun Ali enggan mengesahkan niatnya di khalayak ramai, sumber yang rapat dengan kempen presiden FIFA berkata selepas itu bahawa putera pastinya akan bertanding dan akan membuat pengumuman pada hujung minggu ini.

Dia akan kembali ke ibu negara Jordan Amman hari ini sebelum berlepas ke London pada Khamis di mana dia akan menyampaikan ucapan kepada wakil pada satu lagi mesyuarat umum.

Ali, 39, tewas 133-73 undi kepada Blatter yang seterusnya mengumumkan dia akan bersara daripada jawatan itu empat hari kemudian selepas FIFA dibelenggu krisis paling teruk ekoran penahanan pegawainya dan orang lain dua hari sebelum pemilihan.

Putera Ali Bin Al Hussein. – AFP
Putera Ali Bin Al Hussein. – AFP

Satu pemilihan baru untuk mencari seorang pengganti Blatter akan diadakan di Zurich pada 26 Februari dan Ali kini nampaknya pasti untuk menjadi calon utama ketiga selepas deklarasi daripada Presiden UEFA Michel Platini dari Perancis dan bekas anggota jawatankuasa eksekutif FIFA dan naib presiden Asia Chung Mong-joon dari Korea Selatan.

Ketika ditanya oleh orang tengah David Davies sama ada dia merupakan seorang calon untuk presiden FIFA sekali lagi, Ali menjawab: “Saya sedang berbincang dengan persatuan kebangsaan, mendengar pendapat mereka apa yang mereka lihat untuk masa depan dan memberikan idea saya sendiri.

“Buat masa sekarang kami memerlukan seorang calon yang berfikiran maju dan mengemukakan idea baru yang tidak tercemar oleh masa lampau. Maka apa yang ingin saya katakan sekarang adalah “sentiasa bersedia.”

Davies bertanya: “Adakah saya perlu bersedia pada minggu ini, atau selama sebulan?” – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA