Putin, Abbas bincang konflik Timur Tengah

MOSCOW, 13 Feb – Presiden Rusia, Vladimir Putin semalam berkata, pada awal perbincangan dengan pemimpin Palestin, Mahmud Abbas, bahawa beliau telah membincangkan konflik Timur Tengah dengan rakan sejawatnya di Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.

“Saya baru saja bercakap dengan Presiden Trump,” Putin memberitahu Abbas sebelum meneruskan perbincangan tertutup.

“Jelas sekali kami bercakap tentang konflik Israel-Palestin.”

Pemimpin Palestin itu melawat Moscow dalam usaha untuk mendapatkan sokongan Putin setelah Trump mengundang kemarahan Palestin dan sekutu mereka dengan mengakui Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

“Situasi ini lebih jauh daripada apa yang kami mahu lihat,” kata Putin sambil menambah bahawa dia ‘sentiasa menyokong rakyat Palestin’.

Vladimir Putin (kanan) berjabat tangan bersama Mahmud Abbas semasa pertemuan mereka di Kremlin di Moscow Rusia pada 12 Februari 2018. Abbas melawat Moscow dalam usaha untuk mendapatkan sokongan Rusia berikutan pengiktirafan Trump terhadap Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel. – AFP

“Ia begitu penting bagi kami untuk mengetahui pendapat peribadi anda untuk menetapkan rekod lurus dan meletakkan pendekatan yang sama untuk menyelesaikan masalah ini,” kata Putin memberitahu tetamunya.

Trump sebelum ini memberitahu Putin bahawa ‘kini adalah masa untuk berusaha ke arah perjanjian damai yang kekal’, menurut kenyataan Rumah Putih.

Abbas menolak sebarang hubungan dengan pentadbiran Trump sejak keputusan Washington pada akhir tahun lalu.

“Memandangkan suasana yang dibuat oleh tindakan AS, kami… menolak sebarang kerjasama dengan AS sebagai orang tengah,” kata Abbas.

“Dalam kes mesyuarat antarabangsa, kami meminta agar AS bukan satu-satunya orang tengah, tetapi hanya salah satu pengantara.”

Pertemuan Abbas dengan Putin muncul selepas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu juga melawat Moscow dua minggu lalu.

Netanyahu semalam berkata beliau telah mengadakan perbincangan dengan Washington mengenai penempatan di Tebing Barat yang mereka takluki dan ia dianggap sebagai tindakan yang dikutuk oleh seorang pegawai Palestin atas ‘pencurian tanah’.

Rumah Putih menafikan tuntutan Netanyahu itu.

Rakyat Palestin melihat keputusan AS yang memecahkan diplomasi bertahun-tahun, sebagai penafian tuntutan mereka terhadap Timur Baitulmaqdis sebagai ibu kota Palestin yang akan datang. – AFP