Putin arah si...

Putin arah siasatan dalaman

MOSCOW, 12 Nov (Agensi) – Menghadapi dakwaan bahawa Rusia terlibat banyak dalam penggunaan dadah yang ditaja negara, Presiden Vladimir Putin semalam meminta pegawai-pegawai sukan supaya menjalankan penyiasatan dalaman – tetapi berkata para atlet yang bersih tidak dihukum bagi tindakan mereka yang menggunakan dadah yang dilarang.

Ulasan Putin itu pada satu mesyuarat lewat malam di Sochi, bandar raya yang menghoskan Olimpik Musim Sejuk 2014, menggambarkan kebimbangan bahawa atlet-atlet balapan dan padang mungkin terjejas dengan penggantungan bagi Sukan musim panas tahun depan di Rio de Janeiro.

Putin mengarahkan Menteri Sukan, Vitaly Mutko dan “semua rakan sejawatan yang berhubung dengan sukan” untuk memberikan perhatian terhadap dakwaan dadah dan bagi penyiasatan dalaman dilakukan – seseorang yang menjamin kerjasama penuh dengan badan-badan anti dadah antarabangsa.

“Pergelutan dengan dadah dalam sukan, malangnya, masih menjadi isu dan ia memerlukan perhatian yang tidak berakhir,” katanya.

Bagaimanapun, Putin juga menggariskan kedudukan jelas dengan atlet-atlet yang bersih.

Presiden Vladimir Putin (tengah) dan Menteri Sukan Vitaly Mutko (dua dari kanan) bergambar ramai bersama para atlet ketika lawatan ke ‘South Sports’ sebelum pertemuannya dengan ketua-ketua badan sukan di Sochi, Rusia, pada 11 November 2015. – Agensi
Presiden Vladimir Putin (tengah) dan Menteri Sukan Vitaly Mutko (dua dari kanan) bergambar ramai bersama para atlet ketika lawatan ke ‘South Sports’ sebelum pertemuannya dengan ketua-ketua badan sukan di Sochi, Rusia, pada 11 November 2015. – Agensi

“Ia jelas bahawa para atlet yang jauh dari dadah…tidak seharusnya dipertanggungjawabkan” bagi mereka yang menggunakan dadah meningkatkan persembahan, katanya.

Selepas mesyuarat itu, presiden Jawatankuasa Olimpik Rusia, Alexander Zhukhov menyokong kedudukan itu.

“Saya merasa yakin atlet-atlet Rusia yang jujur dan bersih, yang tidak pernah menggunakan dadah, yang menjalani beberapa pemeriksaan – tidak seorang pun mempunyai hak untuk menggugurkan mereka dari peluang untuk menyertai Sukan Olimpik,” katanya, menurut agensi berita Tass.

Mesyuarat tersebut ditangguhkan beberapa jam kerana hujan lebat yang menghalang ketua-ketua persekutuan sukan dari terbang ke Sochi. Bagaimanapun, penegasan Putin untuk meneruskan dengan sesi itu menyatakan keadaan sensitif terhadap isu itu bagi Rusia.

Mesyuarat itu tiba dalam laporan Isnin lalu oleh suruhanjaya bebas yang dilantik oleh Agensi Anti Dadah Dunia yang berkata sukan Rusia dilanda dengan dadah yang menular.

Hasil keputusan laporan, Putin sekarang menentang tarikh akhir pada Jumaat bagi badan induk trek memutuskan sama ada untuk menggantung Rusia – langkah pertama yang tidak melibatkan atletnya dari Olimpik tahun depan.

Sukan adalah kedaulatan penting Rusia – dalam persembahan atlet dan keupayaannya untuk menghoskan acara-acara antarabangsa yang besar.

ARTIKEL YANG SAMA