Putin masih b...

Putin masih berang dengan Turki

MOSCOW, 17 Dis – Presiden Rusia, Vladimir Putin mengatakan hari ini dia secara umumnya menyokong rancangan Amerika Syarikat (AS) untuk cuba menekan ke hadapan proses perdamaian Syria, namun memberi isyarat serangan marah yang dia tidak ada ‘mood’ untuk memaafkan Turki kerana menembak jatuh pesawat perang Rusia.

Berucap di hadapan hampir 1,400 wartawan di dewan luas di dalam pusat persidangan Moscow, pemimpin Rusia itu mengatakan dia umumnya menyokong pelan AS untuk menyediakan resolusi PBB ke atas Syria walaupun perbezaan antara Moscow dan Washington masih ada.

Namun dia menandakan Moscow belum lagi sedia untuk mengundurkan sokongannya bagi Presiden Syria, Bashar al-Assad, mengatakan perlembagaan baru itu diperlukan untuk diwujudkan dan pilihan raya diadakan untuk memastikan nasib negara yang dilanda perang itu.

“Kami percaya bahawa hanya rakyat Syria boleh memutuskan siapa harus memerintah mereka,” Putin memberitahu sidang berita tahunan, mengatakan Moscow akan meneruskan serangan udaranya di Syria selagi tentera Syria meneruskan operasi tenteranya sendiri.

Komennya diikuti satu lawatan Setiausaha Negara AS, John Kerry ke Moscow minggu ini dan muncul menjelang mesyuarat kuasa-kuasa dunia di New York pada Jumaat untuk membincangkan Syria.

Presiden Rusia, Vladimir Putin mengadakan sidang akhbar tahunannya di Moscow pada 17 Disember. – Reuters
Presiden Rusia, Vladimir Putin mengadakan sidang akhbar tahunannya di Moscow pada 17 Disember. – Reuters

Putin menggunakan permulaan sidang berita, adegan khas mengenai kehidupan politik Rusia, untuk berusaha menenteramkan pengundi berhubung ekonomi negeri Rusia yang bermasalah.

Dihambat oleh sekatan Barat yang dikenakan berhubung krisis Ukraine, kejatuhan harga minyak, dan masalah unit mata wang Rusia, ekonomi Rusia diramalkan merosot sekitar empat peratus tahun ini, pengecutan tajam sejak krisis kewangan global. – Reuters