Puting beliun...

Puting beliung AS ragut tiga nyawa

BATON ROUGE, 24 Feb (Reuters) – Beberapa puting beliung melanda selatan Louisiana dan Mississippi kelmarin, mengorbankan sekurang-kurangnya tiga orang dan mencederakan lebih daripada 30 orang apabila ribut itu memusnahkan puluhan rumah dan perniagaan dan menumbangkan satu menara air, menurut pegawai cuaca dan kecemasan.

Kawasan yang paling teruk dilanda di Louisiana ialah Sungai Mississippi, di mana dianggarkan 90 peratus daripada 160 rumah mudah alih di taman treler Bukit Sugar musnah, polis negeri Superintenden Kolonel Mike Edmonson memberitahu dalam satu sidang media.

“Ini adalah antara kemusnahan yang paling yang saya pernah lihat sepanjang kerjaya 36 tahun bersama polis negeri,” kata Edmonson.

Gabenor John Bel Edwards berkata dua orang diketahui telah mati di kawasan taman treler dan dua atau tiga lainnya dilaporkan belum ditemui. Krew-krew penyelamat bersama anjing-anjing meredah melalui serpihan bagi mencari sesiapa yang mungkin terperangkap.

Pihak berkuasa berkata mereka berharap mangsa-mangsa yang masih hilang akan berada nanti di kawasan hospital-hospital atau tempat lain dalam kalangan yang terselamat di Convent, terletak kira-kira 60 batu (100km) barat New Orleans.

Kesan puting beliung yang mengakibatkan menara air tumbang di barat New Orleans, Louisiana. – Reuters
Kesan puting beliung yang mengakibatkan menara air tumbang di barat New Orleans, Louisiana. – Reuters

“Treler-treler perjalanan ini diangkat oleh angin, terhumban pada jarak yang jauh dan remuk,” Edwards berkata selepas mengukur kerosakan. Dia berkata ia satu keajaiban jumlah kematian tidak tinggi kerana kebanyakan treler didiami ketika ribut itu melanda.

Perkhidmatan Cuaca Negara mengesahkan satu lagi kematian berdekatan bandar selatan Misissippi, Purvis, di mana sebuah rumah mudah alih musnah.

Perkhidmatan ambulan Acadian di Louisiana berkata ia telah membawa 31 orang ke kawasan hospital di St. James Parish, kebanyakannya dari kawasan taman treler, dan lima selebihnya daripada kejiranan gereja, menurut pautan Twitter agensi tersebut.

Terdapat laporan-laporan tambahan mangsa terselamat dibawa ke hospital-hospital menggunakan kereta peribadi, dan pengendali-pengendali ambulan lain yang bertindak balas atas kecemasan, menunjukkan jumlah yang tercedera berkemungkinan akan meningkat.

ARTIKEL YANG SAMA