Pyongyang: AS...

Pyongyang: AS penghasut

SEOUL, 14 Sept – Korea Utara hari ini menuduh Amerika Syarikat mendesak Semenanjung Korea ‘ke tahap ledakan’ selepas ia menghantar dua pesawat pengebom besar untuk menunjukkan kekuatan ke atas Pyongyang.

Pesawat supersonik B-1B Lancers terbang melepasi Korea Selatan semalam tatkala Washington menjanjikan ‘komitmen padu’ mereka untuk mempertahankan sekutunya di rantau itu ekoran ujian nuklear kelima dan yang terbesar oleh Korea Utara pada minggu lalu.

Washington menggelar demonstrasi satu contoh keupayaan tentera sepenuhnya.

Ia juga melancarkan tindakan tentera yang sama selepas ujian nuklear sebelum ini.

Korea Utara melabelkan penerbangan oleh pesawat pengebom nuklear ‘terkenal’ sebagai percubaan oleh Washington untuk merebut peluang untuk melancarkan serangan nuklear terdahulu, merujuk kepada rancangan AS untuk menghantar aset strategik seterusnya ke semenanjung.

Para tentera semasa perhimpunan sambutan sempena kejayaan pelancaran ujian kepala peledak nuklear pada 9 September yang dihadiri oleh tentera dan orang awam di Kim Il Sung Square di Pyongyang kelmarin. – AFP
Para tentera semasa perhimpunan sambutan sempena kejayaan pelancaran ujian kepala peledak nuklear pada 9 September yang dihadiri oleh tentera dan orang awam di Kim Il Sung Square di Pyongyang kelmarin. – AFP

“Provokasi AS yang amat lalai ini sedang mendesak situasi di semenanjung Korea ke tahap ledakan jam demi jam,” kata agensi berita KCNA.

Ia mengingatkan tentera Korea Utara dilengkapi sepenuhnya dengan semua kaedah tindak balas tentera untuk menyerang balas pada mana-mana serangan musuh sekaligus.

Washington merancang menghantar kapal induk pesawat udara USS Ronald Reagan dan Kapal Induk Serangan Kumpulan Lima ke perairan Korea Selatan pada bulan lalu untuk latihan tentera laut bersama, menurut agensi berita Korea Selatan Yonhap. Jurucakap untuk Tentera Amerika Syarikat Korea enggan mengesahkan laporan itu kepada AFP, memetik isu operasi.

Korea Selatan mempunyai 28,000 tentera AS memandangkan kedua-dua Korea masih berperang dari segi teknikal sejak Perang Korea 1950-53 berakhir dalam gencatan senjata dan bukannya perjanjian perdamaian. – AFP