Qatar gugur h...

Qatar gugur hukuman mati ke atas perisik Filipina

DOHA, 31 Mei (AFP) – Hukuman mati yang telah dijatuhkan ke atas seorang warga Filipina di Qatar kerana mengintip telah dikurangkan ketika rayuan oleh mahkamah Doha hari ini kepada penjara seumur hidup.

Dua lagi dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas pasangan defendan lain, yang juga dari Filipina, telah dikurangkan pada masa yang sama oleh Mahkamah Rayuan Qatar kepada 15 tahun penjara.

Salah seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara 15 tahun telah dinamakan sebagai Ronaldo Lopez Ulep.

Ketiga-tiganya telah disabit bersalah tahun lepas atas dakwaan pengintipan dan menyerahkan rahsia ekonomi dan tentera Qatar kepada kerajaan Filipina.

Defendan tidak bernama yang pada asalnya dijatuhkan hukuman mati sepertinya akan menghabiskan masa 25 tahun dalam penjara.

Dia bekerja sebagai pengawas di Petroleum Qatar.

Dua defendan lain bekerja bagi Qatar Air Force.

Pada ketika sabitan bersalah mereka, ia dipercayai bahawa dua lelaki tersebut bekerja bagi pasukan udara membekalkan maklumat kepada lelaki ketiga demi wang tunai.

Berikutan perbicaraan singkat hari ini, duta Filipina ke Qatar, Wilfred C. Santos, mengatakan pengurangan hukuman itu adalah ‘dialu-alukan’ namun rayuan selanjutnya mungkin akan diadakan lagi.

“Kami mengalu-alukan perkembangan ini dan kami akan terus memantau kes berkenaan,” katanya.

Manila dengan ‘tegas’ telah menafikan mengintip ke atas Qatar. Kesemua ketiga-tiga lelaki telah ditahan sejak 2010.