Qatar, Peranc...

Qatar, Perancis tandatangani perjanjian minyak dan gas

DUBAI, United Arab Emirates, 28 Jun (AP) – Petroleum Qatar dan Total Perancis semalam menandatangani perjanjian untuk mewujudkan sebuah syarikat baru yang akan membangun dan mengendalikan salah satu daripada lapangan minyak terbesar di dunia yang terletak di negara Arab Teluk.

QP mengumumkan bahawa North Oil Company yang baru itu akan dimiliki oleh Qatar Petroleum sebanyak 70 peratus dan 30 peratus oleh Total.

Sebagai sebahagian daripada usaha sama itu, minyak dan gas syarikat milik kerajaan berlesen mempunyai hak untuk pengeluaran, penjualan dan eksport minyak mentah medan minyak luar pesisir Al-Shaheen untuk 25 tahun bermula Julai 2017.

Perjanjian itu mendorong keluar Maersk Oil Denmark, yang telah beroperasi selama hampir 25 tahun. Bidang minyak Al-Shaheen menghasilkan kira-kira 40 peratus daripada minyak mentah Qatar pada kira-kira 300,000 tong sehari.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif QP, Saad Sherida al-Kaabi mengucapkan terima kasih kepada Maersk Oil untuk “usaha dan sumbangan yang berharga dalam menguruskan bidang Al-Shaheen mereka… dan untuk tawaran yang mereka telah dibentangkan,” tetapi proses pembidaan itu bertujuan memilih rakan kongsi dengan “keupayaan teknikal bertaraf dunia” yang boleh memastikan “pulangan kewangan yang paling tinggi kepada negeri Qatar.”

ARTIKEL YANG SAMA