Quintana keka...

Quintana kekalkan pendahuluan

BILBAO, Sepanyol, 2 Sept – Jens Keukeleire dari Belgium memenangi peringkat ke-12 Vuelta Sepanyol, sementara Nairo Quintana mengekalkan pendahuluan keseluruhan semalam.

Keukeleire, yang menunggang untuk pasukan Orica BikeExchange, menggunakan pecutan lewat untuk meninggalkan penunggang lain dan memenangi peringkat pertamanya pada jelajah itu dengan jarak dua basikal.

Dia melengkapkan laluan berbukit sepanjang 193 kilometer (120 batu) empat laluan menaik secara mendatar diantara Los Corrales de Buelna dan Bilbao dalam masa catatan 4 jam 30 minit.

“Pengarah saya berkata, ‘Jika anda berada di sana pada akhirnya, anda boleh memenanginya’. Dan saya cukup bagus untuk menguasainya,” kata Keukeleire. “Apa yang menjadikannya istimewa adalah saya baru saja menjadi seorang ayah empat minggu lalu, dan teman wanita saya dan anak lelaki saya bersama saya.”

Quintana melindungi pendahuluan 54 saatnya ke atas Chris Froome, sebelum perlumbaan memasuki tiga peringkat berturut-turut di Pyrenees Mountains.

Quintana mengekalkan jersi merahnya selepas peringkat ke-12 jelajah Sepanyol. – AFP
Quintana mengekalkan jersi merahnya selepas peringkat ke-12 jelajah Sepanyol. – AFP

Dua pendahulu bertahan dari memintas sesama sendiri selepas persaingan sesama sendiri menuju penyudah, dan melepasi garisan dalam sekumpulan pendahulu.

“Tidak terdapat hari yang mudah. Tidak terdapat, dan tidak akan ada,” kata Quintana.

Tiada perubahan dalam kalangan 10 kedudukan teratas. Rakan sepasukan Quintana dari Movistar, Alejandro Valverde masih berada di tempat ketiga dengan ketinggalan 1:05.

Pada peringkat awal, pasukan yang disertai Froome, Sky, melancarkan dua penunggang, Peter Kennaugh dan David Lopez, dalam keluar dari kumpulan berpisah terdiri dari enam penunggang. Tetapi Astana mendahului peloton dan mengatasi mereka menerusi dua pendakian di Alto El Vivero sebelum penyudah yang mendatar.

Peringkat ke-13 adalah yang terpanjang dalam perlumbaan selama tiga minggu itu. Laluan sepanjang 213 kilometer (133-batu) bermula di Bilbao melalui empat kategori tiga pendakian dan menuruni laluan ke Perancis sebelum menamatkan perlumbaan di Urdax. – AP

ARTIKEL YANG SAMA