Radwanska dit...

Radwanska ditepis pemain muda

NEW YORK, 6 Sept – Pemain muda dari Croatia, Ana Konjuh mengejutkan pilihan keempat Agnieszka Radwanska 6-4 6-4 semalam, membalas kekalahannya dalam Wimbledon dan mara ke suku akhir Terbuka AS.

Pemain itu, 18, yang melepasi pusingan ketiga Grand Slam buat kali pertama, seterusnya akan menghadapi Karolina Pliskova dari Czech, pilihan ke-10 yang menang 4-6, 6-4, 7-6 (7/3) ke atas Venus Williams.

Kemenangan ke atas Radswanska adalah kejayaan manis bagi Konjuh, yang memegang tiga mata penamat menentang pemain dari Poland itu pada pusingan kedua di Wimbledon tetapi tewas 9-7 pada set ketiga selepas memijak bola dan mengalami kecederaan buku lali.

Ia adalah satu lagi tamparan bagi pemain yang beraksi sebagai junior, memenangi Terbuka Australia dan gelaran junior Terbuka AS pada 2013, sebelum diperlahankan akibat pembedahan siku pada 2014.

Tidak mengira kekurangan pengalaman, Konjuh menunjukkan banyak kekuatan di gelanggang stadium Arthur Ashe, walaupun apabila sistem bunyi berbunyi tiba-tiba ketika dia bersedia untuk membuat servis awal pada perlawanan akhir.

Pemain jelita remaja, Ana Konjuh yang menewaskan Agnieszka Radwanska dalam perlawanan tersebut. – AFP
Pemain jelita remaja, Ana Konjuh yang menewaskan Agnieszka Radwanska dalam perlawanan tersebut. – AFP

“Dia mengekalkan kedudukan, memberikan dirinya mata penamat dengan pukulan backhand dan mendakwa kemenangan servis itu di mana Radwanska mungkin memukul ke jaring.

Bagi Radwanska ia adalah Terbuka AS yang mengecewakan. Ia masih menjadi satu-satunya Grand Slam di mana dia tidak mara ke suku akhir.

“Dia beraksi dengan tenis yang bagus, melakukan servis yang baik,” kata Radwanska, yang menewaskan Konjuh pada perlawanan kedua tetapi dengan segera membalas break.

Konjuh, yang menamatkan dengan enam ace dan 38 winner, sekali lagi mendahului 4-3 dan tidak melepaskannya.

Dalam set kedua, kedua-dua pemain tidak menghadapi break point sehingga Konjuh mendahului 0-40 pada permainan kesembilan, memberikan dirinya peluang untuk melakukan pukulan voli backhand bagi kemenangan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA