Ragbi Dunia s...

Ragbi Dunia setuju laksana pembaharuan

LONDON, 11 Nov (Agensi) – Ragbi Dunia akhirnya bersetuju untuk membuka pintunya kepada kesatuan lebih rendah yang menunggu bagaimana sukan itu dikendalikan. Berikutan Ragbi Piala Dunia kelapan dan berjaya di England, badan induk sukan itu mengembangkan jumlah kesatuan dan hak mengundi ke atas majlis kedua baru bermula dari Mei.

Ragbi Dunia telah didominasi dengan lapan kesatuan — Home Nations, Perancis, Australia, New Zealand dan Afrika Selatan — untuk lebih dari sedekad, dan 20 tahun dalam era profesional, tetapi globalisasi sukan dan keriuhan bagi pembentangan adil pada peringkat tertinggi yang mencetuskan reformasi, dengan syarat.

Untuk melayakkan keahlian majlis, kesatuan perlu memenuhi kriteria seperti lima tahun bagi pengauditan akaun yang tidak layak, dan permohonan penuh perlembagaan. Berhubung kepada hak pengundian, hanya untuk memiliki satu undian, kesatuan perlu diadakan dalam dua Piala Dunia terakhir, begitu juga memiliki pelaburan perkadaran yang diaudit setiap tahun dalam ragbi bagi AS$30 juta dalam tempoh empat tahun lalu, mempunyai bidaan atau membida ke atas acara Ragbi Dunia dalam lebih tempoh lapan tahun, mempunyai program ragbi wanita dan sama ada beraksi dalam kelayakan atau bersaing dalam Ragbi Piala Dunia Wanita, serta memiliki tujuh program lelaki dan wanita yang bersaing di peringkat antarabangsa.

Keadaan itu akan mengehadkan kelayakan bagi kesatuan Pulau Pasifik, Fiji, Samoa, dan Tonga, salah satu darinya yang mara ke suku akhir pada Ragbi Piala Dunia, mempunyai pemain dalam pasukan utama mereka, dan terjejas lebih dari mempunyai kongsi satu suara dan undian dalam majlis tersebut.

ARTIKEL YANG SAMA