Rahami didakw...

Rahami didakwa lakukan dua serangan bom di AS

NEW YORK, 21 Sept – Amerika Syarikat kelmarin mendakwa seorang pekerja restoran berbangsa Afghan-Amerika, yang cedera parah semasa tembak menembak dengan polis, dan didakwa atas letupan dan penanaman bom di New York dan New Jersey.

Pendakwa raya AS berkata Ahmad Khan Rahami, 28, telah menjalankan pengeboman berkembar Sabtu lalu di kawasan kejiranan Chelsea di Manhattan dan sepanjang laluan acara US Marine Corps Run di bandar New Jersey, Seaside Park.

Surat dakwaan mengandungi 13 muka itu memberi tamparan kepada beliau dengan empat pertuduhan termasuk penggunaan senjata pemusnah secara besar-besaran, mengebom di kawasan awam dan memusnahkan harta benda dengan menggunakan bahan api atau letupan.

Gambar yang disediakan oleh FBI menunjukkan Ahmad Khan Rahami. – AP
Gambar yang disediakan oleh FBI menunjukkan Ahmad Khan Rahami. – AP

Beliau telah ditangkap pada Isnin lalu sambil membawa jurnal tulisan tangan yang memuji Osama bin Laden dan perekrut kelahiran AS Al-Qaeda, Anwar al-Awlaki, dan mengkritik perang AS di Iraq, Afghanistan dan Syria, katanya. Dia akan dibawa ke Manhattan untuk menghadapi tuduhan, kata pendakwa raya persekutuan di New York. Jika sabit kesalahan, dia akan menghabiskan sisa hidupnya di penjara.

Pendakwa raya berkata, 31 orang cedera dalam serangan di Chelsea, termasuk seorang mangsa dari Britain, pemandu di yang melalui di kawasan itu tidak sedarkan diri dan seorang wanita maut akibat tertusuk dengan biji peluru, logam dan kayu.

Bom yang ditemui adalah alat periuk tekanan, penuh dengan biji peluru dan kepingan keluli, yang diletakkan di tempat pembuangan sampah dan diletupkan menggunakan peranti yang mempunyai ujian masa – sama dengan bom periuk tekanan kedua ditemui empat blok jauh dari kawasan kejadian. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA