Raja Saudi be...

Raja Saudi bertemu Obama berhubung Iran

WASHINGTON, 4 Sept (Reuters) – Raja Salman dari Arab Saudi akan mengadakan pertemuan dengan Presiden AS Barack Obama di Washington hari ini untuk meraih lebih banyak sokongan dalam bertindak terhadap Iran, ketika pentadbiran Obama berhasrat menggunakan lawatan itu untuk mengukuhkan hubungan selepas tempoh ketegangan.

Lawatan itu adalah kunjungan pertama Raja Salman ke AS sejak menaiki takhta pada Januari lalu, dan diadakan selepas AS menyetujui perjanjian nuklear dengan Iran pada Julai lalu, yang membangkitkan kebimbangan Teluk Arab bahawa menarik balik sekatan ke atas Iran akan membolehkan Iran meneruskan mengucar-ngacirkan dasar di Timur Tengah.

Hubungan AS-Saudi tegang kerana apa yang disifatkan oleh Riyadh, pengunduran Obama dari rantau itu, ketiadaan tindakan langsung AS terhadap Presiden Bashar al-Assad di Syria dan kecenderungan AS ke arah Iran sejak kebangkitan Arab 2011.

“Kedua-dua negara adalah rakan rapat strategik di sebalik perbezaan pendapat kedua-dua negara dan kedua-duanya perlukan antara satu sama lain,” Anthony Cordesman, seorang penganalisis Timur Tengah daripada kumpulan pemikir Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa di Washington, menulis.

Tetapi menurutnya pentadbiran Obama “perlu meyakinkan sekutunya dan mengukuhkan komitmennya kepada perkongsian itu,” terutamanya memandangkan Saudi bimbang tentang perjanjian nuklear Iran.

Salman tidak menghadiri mesyuarat Teluk Arab di Camp David pada bulan Mei lalu, satu langkah yang secara meluas dilihat sebagai teguran diplomatik terhadap strategik Iran Obama – meskipun kedua-dua kerajaan menafikan interpretasi itu.

Obama meraih kemenangan politik minggu ini, apabila ahli-ahli Demokrat Senat mencukupi memberikan sokongan mereka kepada perjanjian nuklear Iran untuk mengekalkan veto mengancam mana-mana pengundian tidak setuju kongres.

Para pengkritik berkata perjanjian itu akan memperkasa Iran dari segi ekonomi untuk menambah sokongannya kepada kumpulan militan di rantau itu.

ARTIKEL YANG SAMA