Rakyat Portug...

Rakyat Portugal mengundi

LISBON, 4 Okt (Reuters) – Rakyat Portugal hari ini mengundi dalam pilihan raya kebangsaan dengan keputusan meramalkan satu lagi kemenangan bagi kerajaan yang berfikiran berjimat cermat, berhaluan tengah kanan yang membawa mereka mengharungi satu krisis ekonomi, meskipun ia boleh jadi mencatatkan sedikit kekurangan majoriti.

Kerajaan minoriti mempunyai sejarah agak suram di Portugal dan ramai bimbang keputusan sedemikian akan membahayakan pemulihan ekonomi Portugal yang rapuh.

Pilihan raya umum adalah yang pertama semenjak Portugal keluar daripada jaminan antarabangsa tahun lalu. Tinjauan terbaru, dikeluarkan pada Jumaat, memberikan parti pakatan Perdana Menteri Pedro Passos Coelho kepimpinan antara lima hingga 12 mata di hadapan pembangkang sayap tengah kiri Sosialis dipimpin Antonio Costa.

Jika Passo Coelho yang kerajaannya memperkenalkan pemotongan besar perbelanjaan dan kenaikan cukai tertinggi dalam sejarah negara itu, gagal untuk mendapatkan lebih 38 peratus yang diterimanya dalam tinjauan dalam masa beberapa hari, dia akan kekurangan majoriti mutlak dalam parlimen 230 kerusi.

“Saya yakin dalam tugas yang sudah saya lakukan…ia adalah hari harapan kerana empat tahun akan datang akan jadi lebih berbeza berbanding empat tahun lalu,” Passos Coelho yang tenang memberitahu wartawan selepas mengundi di pinggir bandar Lisbon, menggesa orang ramai untuk keluar mengundi meskipun cuaca buruk.

Ekonomi Portugal kembali kepada pertumbuhan tipis tahun lalu selepas kemerosotan tiga tahun dan pertumbuhan kini semakin meningkat.

Timbalan perdana menteri dan ketua rakan pakatan junior, CDS yang diketuai Paulo Portas, mengatakan rakyat Portugal mengundi ‘dengan kebebasan yang ditakluki semula’ selepas meninggalkan program jaminan yang mendesak yang menyaksikan langkah berjimat cermat menjerihkan.