Ralat mungkin...

Ralat mungkin melebihi AS$800 juta

JAPAN, 5 Julai (Reuters) – Toshiba Corp mungkin perlu menandakan ke bawah pendapatan lalu dengan lebih dari 100 bilion yen, lebih dua kali ganda anggaran sebelumnya, selepas penyiasatan berterusan ke atas amalan perakaunan mendapati banyak penyelewengan, menurut sumber yang mengetahui perkara tersebut hari ini.

Laporan niaga harian Nikkei melaporkan awal hari ini mendapati ralat terbaru, berkenaan perolehan bahagian komputer, mungkin dilihat pendapatan menandakan turun ke sekitar 150 bilion yen.

Pegawai syarikat tidak segera sedia untuk memberikan komen.

Industri konglomerat belum berupaya untuk menutup buku-buku tahunan yang telah berakhir pada Mac sementara jawatankuasa pihak ketiga meninjau amalan buku simpan kira terdahulu dalam siasatan diminta oleh pengawal selia.

Penyiasatan sebelum ini telah menjumpai buku simpan kira yang tidak wajar di tempat-tempat seperti sistem pungutan tol lebuh raya elektronik, meter kuasa dan semi konduktor berkemungkinan membawa kepada keuntungan yang berlebihan.

pg18_150706_c

Syarikat telah berkata penyelewengan yang selama ini didapati termasuk tidak menempah kerugian dan perbelanjaan yang sewajarnya serta memandang rendah kos material.

Penyiasatan itu dijangka disimpulkan dalam pertengahan bulan ini.

Saham Toshiba, yang mana rangkaian perniagaannya termasuk komputer riba kepada loji nuklear, telah jatuh 17 peratus sejak syarikat tersebut mendedahkan penyiasatan dalaman pada awal April.

Penyiasatan perakaunan yang dijalankan kini merupakan kali kedua Toshiba jalankan dalam jangka kurang dari dua tahun. Pada Oktober 2013, ia mengumumkan telah menjumpai anak syarikat perubatannya, Sistem Informasi Perubatan Toshiba mempunyai keputusan berlebihan untuk beberapa tahun.

Penyiasatan perakaunan sebelumnya di Jepun termasuk pembuat kelengkapan kamera dan perubatan Olympus Corp menutup kerugian AS$1.7 bilion selama 13 tahun.

ARTIKEL YANG SAMA