Rampasan Meth...

Rampasan Methamphetamina meningkat 4 kali ganda

BANGKOK, 26 Mei (AFP) – Rampasan Methamphetamina di seluruh kebanyakan rantau Asia Pasifik meningkat empat kali ganda dalam tempoh lima tahun, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini, sambil mengatakan kekayaan yang meningkat sebagai satu alasan bagi pertambahan dalam penghasilan dan penggunaan.

Integrasi ekonomi yang meningkat di seluruh rantau itu juga membolehkan rangkaian jenayah seberang sempadan untuk bekerjasama mengedar amphetamina-jenis perangsang dan legal highs, menurut Pejabat PBB berhubung Dadah dan Jenayah (UNODC) dalam satu laporan.

Kajian itu, yang dikeluarkan di Bangkok, meliputi Asia Tenggara, Asia Timur dan Oseania, tetapi terkecuali Asia Selatan.

Antara tahun 2008 dan 2013, tahun lalu dimasukkan oleh perangkaan UNODC, perampasan serantau methamphetamina – dalam percakapan dikenali sebagai meth – meningkat hampir empat kali ganda dari 11 kepada 42 tan metrik.

Kebanyakan peningkatan disebabkan peningkatan dalam penghasilan pil meth dikenali di beberapa kawasan Asia sebagai “yaba”.

Dadah, perangsang kuat, cenderung datang dalam dua bentuk, kelainan jernih yang kuat dikenali sebagai “syabu” atau meth kristal, dan pil “yaba” yang kurang tulen.

Tetapi perampasan pil meth bertambah lapan kali ganda, dari 30 juta pil dalam tahun 2008 kepada lebih 250 juta dalam tahun 2013.

Telah lama popular di negara-negara rantau Mekong yang lebih miskin iaitu Kemboja, Laos, Myanmar, Thailand dan Vietnam sebagai sangat dimampukan – kerap untuk mereka yang bekerja bagi tempoh masa panjang seperti pemandu lori – yaba mencari pengguna-pengguna baru di negara-negara kaya seperti Korea Selatan, Malaysia dan Singapura, menurut UNODC.