Rancang gugur...

Rancang gugur syarat permit warga Taiwan

BEIJING, 14 Jun (Reuters) – China merancang menggugurkan syarat-syarat permit masuk untuk penduduk Taiwan yang melawat China, agensi berita Xinhua memetik seorang ahli politik China sebagai berkata hari ini.

Yu Zhengsheng, pengerusi Jawatankuasa Nasional China Persidangan Perunding Politik Rakyat China, membuat ulasan tersebut pada satu forum tahunan di antara China dan Taiwan, menurut Xinhua.

Tindakan itu adalah satu pendorong daripada China kepada Taiwan sebelum pilihan raya presiden negara pulau itu pada Januari, menawarkan untuk menjadikan hidup lebih senang untuk beratus-ratus ribu warga Taiwan yang berkunjung ke China untuk bekerja atau riadah setiap tahun.

Taiwan dan China diperintah secara berasingan sejak Komunis menewaskan Nasionalis dan mengambil alih kuasa di China pada 1949, walaupun hubungan sudah pun meningkat sejak Ma memenangi jawatan presiden pada 2008 dan menjamin pemilihan semula pada 2012.

Bagaimanapun, tidak adanya rundingan politik dan kesangsian mendalam wujud di kedua-dua pihak, terutamanya di Taiwan.

Parti pro-kemerdekaan Taiwan, Parti Progresif Demokratik, mempunyai peluang yang besar untuk mengambil alih kuasa.

Pada Mac tahun lalu, beribu-ribu orang muda menduduki parlimen Taiwan dalam satu bantahan ke atas perjanjian perdagangan yang meminta hubungan lebih erat dengan Beijing, dan Nasionalis mengalami kegagalan teruk dalam pilihan raya tempatan pada November.