Rancangan FFP...

Rancangan FFP UEFA digantung

BRUSSELS, 24 Jun (AFP) – Sebuah mahkamah di Brussels telah menggantung rancangan Kesatuan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) untuk terus mengenakan pendekatan peraturan adil kewangan (FFP), kedua-dua pihak mendedahkan semalam.

Mahkamah pertama membuat keputusan seumpamanya di Brussels bagi mengekalkan tuntutan pelbagai pihak agar menggantung rancangan UEFA untuk mengurangkan defisit yang dibenarkan untuk pasukan yang mengambil bahagian dalam pertandingan itu daripada 45 juta euro (AS$50.3 juta) kepada 30 juta euro.

Penyokong kumpulan dari Manchester City dan Paris Saint-Jerman adalah antara plaintif yang dikenakan tindakan peraturan FFP musim lalu. Mahkamah Belgium telah merujuk kes itu ke Mahkamah Keadilan Eropah.

“Mahkamah Brussels berdasarkan merit telah mengisytiharkan dirinya tidak cekap untuk mendengar kes ini,” kata UEFA dalam satu kenyataan. “UEFA menganggap ia aneh bahawa mahkamah negara tidak mempunyai kecekapan untuk mendengar pertikaian mengenai merit, pada masa sama, merujuk soalan kepada Mahkamah Keadilan Eropah atau membuat suatu perintah sementara.

“Dalam apa jua keadaan, UEFA tetap yakin FFP sepenuhnya selaras dengan undang-undang EU dan Mahkamah Eropah dalam masa terdekat akan mengesahkan perkara ini.” UEFA menambah bahawa ia akan merayu keputusan Mahkamah Brussels kepada Mahkamah Rayuan, yang secara automatik akan menggantung keputusan mahkamah yang lebih rendah, sekali gus membebaskan UEFA untuk meneruskan pelaksanaan langkah-langkah FFP.