Rangers kemba...

Rangers kembali ke Liga Perdana Scotland

GLASGOW, 5 Ogos – Salah satu persaingan paling sukar dalam dunia bola sepak akan dihidupkan kembali dalam Liga Perdana Scotland musim ini apabila Rangers kembali mencabar musuh lama Celtic, yang sekarang diuruskan oleh bekas bos Liverpool, Brendan Rodgers.

Rangers memenangi Kejuaraan divisyen dua musim lalu dan begitu juga dengan gergasi Glasgow akan bersaing dalam kelompok teratas Scotland buat kali pertama dalam tempoh empat tahun berikutan kecairan kewangan mereka.

Pasukan Light Blues memasuki pentadbiran pada Februari 2012 ke atas bil cukai yang belum berbayar ketika kepimpinan pendek Craig Whyte yang huru-hara. Pembubaran pada Jun 2012 itu telah melengkapkan kejatuhan kehebatan yang sukar.

Berikutan perbincangan hangat kelab-kelab sesama mereka mengundi 10 berbanding 1 yang membenarkan permohonan Rangers kembali semula menyertai kumpulan elit, memaksa mereka untuk kembali dalam divisyen bawah negara itu.

Kemarahan mengenai keputusan itu masih sukar di kalangan sokongan kelab-kelab Ibrox dan seharusnya membawa kepada sebahagian pertemuan sengit antara Rangers dan kelab pesaing mereka ketika sepanjang musim.

Ketiadaan Rangers dari Premiership membolehkan Celtic untuk mendominasi dengan pasukan Parkhead memenangi liga gelaran berturut-turut.

Bagaimanapun, pengurus Rangers, Mark Warburton mengekalkan sebahagian kebanggaan berikutan pelantikannya musim lalu dan membawa mereka ke gelaran Kejuaraan begitu juga kemenangan ke atas Celtic dalam laluan mereka ke Piala Scotland.

Pengurus Inggeris itu mengukuhkan pasukannya dengan menambah pemain berpengalaman midfield Manchester City, Joey Barton dan pemain antarabangsa Croatia Niko Kranjcar dalam skuadnya dan kehadiran mereka seharusnya menambah lebih persaingan dalam liga.

“Tujuan kami adalah lebih dari persaingan tinggi,” kata bekas bos Brentford itu, yang pasukannya memulakan kempen liga di lama sendiri menentang Hamilton Academical esok. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA