Rangers tamat...

Rangers tamatkan kontrak Joey Barton

GLASGOW, 11 Nov – Rangers menamatkan kontrak Joey Barton (gambar) semalam selepas midfield kontroversi itu mencetuskan masalah bersama kelab Liga Perdana Scotland itu.

Bekas bintang Manchester City itu tidak beraksi bersama Rangers sejak disingkirkan berikutan perbalahan bersama pengurus pasukan Mark Warburton dan beberapa rakan sepasukan dalam kekalahan 5-1 menentang Celtic September lalu.

Pemain berusia 34 tahun itu dipaksa berlatih bersama pasukan Bawah- 20 Tahun Rangers berikutan penggantungan selama enam minggu dan kemudian berhenti kerana ‘tertekan’.

Dia berterima kasih kepada sokongan para peminat Rangers tetapi tidak memaklumkan kepada Warburton atau skuad Rangers.

Barton, yang mendapat satu kap bersama England, membuat lapan kemunculan Rangers selepas menyertai kelab Glasgow itu dengan kontrak dua tahun untuk 20,000 pound seminggu pada musim terakhir berikutan pelepasannya dari Burnley.

Dia memainkan peranan penting membawa Burnley ke Liga Perdana musim lalu, tetapi tidak mampu mengembalikan persembahan itu di Scotland dan berada dalam masalah kerana mulutnya.

Warburton menghimpunkan skuadnya dua hari selepas Celtic tewas untuk inkues padang latihan, tetapi bertukar buruk ketika Barton membuat kritikan yang menyaksikannya berbalas-balas hinaan bersama pengurus dan rakan sepasukan Andy Halliday.

Bos Rangers itu berang apabila Barton enggan memohon maaf kerana mempertikaikan caranya di depan pasukan terutama kritikan terhadap barisan pertahanan Rangers.

Warburton memutuskan untuk bertenang dan memberitahu Barton untuk menjauhkan diri dari latihan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA