Rangka manusi...

Rangka manusia lama dedah orang Jalut

ASHKELON, Israel, 10 Julai – Dengan penggalian di selatan Israel telah membongkar kubur Filistin buat pertama kalinya, rangka tulang manusia tinggi Jalut (Goliath) yang akhirnya akan mendedahkan misteri baru dalam kebudayaan mereka.

Penemuan kubur itu menandakan ‘pencapaian paling besar’ selama tiga dekad penggalian di kawasan itu, kata penganjur ekspedisi.

Beberapa tempat pertemuan tapak itu akan dipamerkan hari ini di Muzium Arkeologi Rockefeller di Baitulmuqaddis.

Hampir tiga milenium sejak Filistin dihapuskan di muka bumi oleh tentera Babylon, ahli arkeologi AS bekerja keras membongkok di tempat pengebumian di kawasan penggalian bandar Ashkelon, Mediterranean.

Dengan berus di tangannya, dia perlahan-lahan mengekstrak rangka tulang Filistin yang dikebumikan bersama botol minyak wangi terracotta, melakur pada tengkorak dengan laluan masa.

Sepasukan ahli arkeologi asing mengekstrak rangka manusia di tapak penggalian kubur Filistin pertama yang ditemui pada 28 Jun 2016 di bandar Ashkelon, Israel pesisir Mediterranean. - AFP
Sepasukan ahli arkeologi asing mengekstrak rangka manusia di tapak penggalian kubur Filistin pertama yang ditemui pada 28 Jun 2016 di bandar Ashkelon, Israel pesisir Mediterranean. – AFP

“Penemuan ini merupakan satu pencapaian besar, peluang akhirnya tercapai untuk melihat mereka secara nyata,” kata ahli arkeologi Daniel Master, yang mengetuai penggalian tapak itu sejak 1985 di bawah Ekspedisi Leon Levy, bergabung dengan Muzium Semitic Universiti Harvard, dan institusi lain.

“Dengan 145 mayat ini kami berharap bukan hanya dapat memahami adat pengebumian mereka namun untuk mengumpul bukti-bukti dalam tulang-tulang ini bagi memahami bagaimana mereka hidup, untuk menghidupkan semula Filistin,” ujarnya kepada AFP.

Sampel tulang yang diambil dari tapak itu pada masa ini menjalani DNA, radiokarbon dan ujian lain bagi membongkar cahaya baru mengenai asal Filistin.

Kubur pertama telah ditemui di Ashkelon pada 2013 di tapak bandar pelabuhan purba Filistin, yang mempunyai 13,000 penghuni pada waktu kemuncaknya.

Hari ini kawasan itu terletak dalam kawasan taman popular dengan keluarga Israel dari Ashkelon moden yang datang untuk berjalan kaki di sepanjang laluan dan halaman tepi laut.

Siapakah golongan Filistin itu? Asal ‘orang laut’ ini – terma yang juga digunakan untuk menggambarkan tamadun Phoenicia sezamannya – masih kekal misteri. – AFP