Rangsang pela...

Rangsang pelaburan Bangladesh

DHAKA, 14 Okt – Pemimpin-pemimpin Bangladesh hari ini mengalu-alukan presiden pertama China yang membuat lawatan dalam tempoh tiga dekad, berusaha untuk menyelamatkan pelaburan infrastruktur yang begitu diperlukan tanpa mengasingkan pesaing utama China, India, sekutu utama.

Bangladesh memerlukan berpuluh-puluh bilion dolar pelaburan dalam infrastruktur pengangkutan dan tenaga untuk meningkatkan ekonominya yang terjejas dan membuka pekerjaan bagi 160 juta rakyatnya.

Pegawai-pegawai Bangladesh berkata mereka menjangka Presiden Xi Jinping untuk menandatangani pinjaman dan persetujuan pelaburan yang bernilai sekitar AS$20 juta ketika lawatan dua hari ketika China berusaha untuk menarik negara-negara di dalam sfera pengaruh tradisi India.

Dia juga akan merasmikan pembukaan taman industri berhampiran pelabuhan Chittagong yang strategik di mana Bangladesh berharap akan menarik pengilang China yang mencari buruh murah berbanding yang mereka dapati di tempat sendiri.

“Kos buruh di China adalah enam hingga tujuh lebih tinggi berbanding Bangladesh. Zon Ekonomi Khas sahaja boleh menghasilkan AS$5-AS$7 bilion dalam pelaburan China,” kata Abdul Matlub Ahmad, ketua Persekutuan Dean Perdagangan dan Industri Bangladesh.

Xi Jinping (kiri) disambut oleh Presiden Bangladesh Abdul Hamid selepas tiba di Dhaka kelmarin. – AFP
Xi Jinping (kiri) disambut oleh Presiden Bangladesh Abdul Hamid selepas tiba di Dhaka kelmarin. – AFP

Ia boleh mencipta pekerjaan yang diperlukan – ekonomi Bangladesh meningkat pada lebih enam peratus dalam dekad lalu, tetapi Bank Dunia berkata ia memerlukan sekurang-kurangnya pertumbuhan lapan peratus untuk mencipta pekerjaan yang mencukupi.

Industri pengilangan pakaian Bangladesh AS$28 bilion adalah kedua terbesar dunia selepas China, yang mengambil kira bagi 80 peratus dari penghantaran tahunan negara itu dan menggaji sekitar 40 peratus dari tenaga kerja industri.

Penganalisis berkata Perdana Menteri Sheikh Hasina akan mengekalkan akta keseimbangan berhati-hati di antara peningkatan hubungan ekonomi bersama China, yang sudah menjadi rakan perdagangan terbesar negara, dan mengekalkan hubungan bagus bersama India. – AFP