Ranieri engga...

Ranieri enggan berbangga

LEICESTER, United Kingdom, 16 Mac (AFP) – Pengurus pasukan Leicester City, Claudio Ranieri berkata beliau masih enggan untuk melihat kedudukan Liga Perdana biarpun pasukannya menghasilkan pendahuluan lima mata dengan menewaskan Newcastle United 1-0.

Jaringan menerusi Shinji Okazaki pada minit ke-25 membolehkan Leicester menjaringkan gol 1-0 di Stadium King Power pada Isnin lalu dan memerlukan mereka 20 minit dari lapan perlawanan terakhir untuk melengkapkan kemenangan gelaran dalam sejarah bola sepak Eropah.

Tetapi sementara pasukan seperti Arsenal dan Manchester City terus terjejas, Ranieri bertegas sama ada beliau mahu pun pemainnya dibenarkan untuk memikirkan mengenai gelaran.

“Saya tidak melihat pada kedudukan. Saya melihat pada perlawanan selanjutnya, Crystal Palace,’ dia memberitahu sidang akhbar selepas perlawanan.

“Ia sukar. Kami mahu menikmatinya, kami mahu meneruskannya. Sudah tentu peminat kami bermimpi, berbangga dengan kami. Kami perlu meneruskannya.”

Ranieri ketika menyaksikan perlawanan pasukannya menentang Newcastle United yang lalu di Stadium King Power. – Reuters
Ranieri ketika menyaksikan perlawanan pasukannya menentang Newcastle United yang lalu di Stadium King Power. – Reuters

Beliau menambah, “Kami tidak pernah bercakap mengenai gelaran. Setiap kami, kami bercakap mengenai persembahan kami, bagaimana kami menikmati bola sepak dan membantu rakan sepasukan. Saya berbangga apabila saya berkata semua orang membantu sesama sendiri.”

Jaringan Okazaki, voli dari sepakan Jamie Vardy, membolehkan jaringan pemain penyerang Jepun itu kepada enam gol bagi kempen itu, tetapi Ranieri memastikan bagi memuji semua sumbangan.

“Saya tidak gembira sekarang kerana beliau menjaringkan gol, saya berbangga dengan Shinji kerana beliau adalah sebahagian pasukan dan beliau bekerja keras,’ katanya.

“Beliau menjaringkan gol malam ini (Isnin), tetapi Shinji membuat pekerjaan menarik sepanjang musim. Ia adalah jaringan yang bagus, jaringan menarik.”

ARTIKEL YANG SAMA