Ranieri ‘Raja...

Ranieri ‘Raja England’

MILAN, 5 Mei (AFP) – Kejayaan Claudio Ranieri bersama Leicester City di England lebih daripada memperbaiki kegagalannya di Roma, menurut ibu jurulatih dari Itali yang berusia 96 tahun.

“Saya bersimpati bagaimana ia berakhir baginya di Roma: Kami selalu menjadi sebuah keluarga besar penyokong Roma,” Renata Ranieri memberitahu akhbar La Repubblica semalam.

“Dia mengambil alih (di Roma) apabila musim bermula. Dia tidak mendapatkan penghormatan di bandar sendiri…dan saya kecewa ia berakhir seperti itu baginya. Tetapi sekarang, dia raja England dan mendapatkan pujian dari seluruh dunia.”

Ranieri pergi ke Roma untuk makan tengah hari bersama ibunya yang sudah tua ketika hari Leicester menjulang gelaran Liga Perdana bersejarah mereka apabila Tottenham gagal menewaskan bekas kelabnya, Chelsea Isnin lalu.

Ranieri (kanan) dikerumuni penyokong ketika meninggalkan restoran Itali selepas menghadiri makan tengah hari di Leicester, kelmarin. – AFP
Ranieri (kanan) dikerumuni penyokong ketika meninggalkan restoran Itali selepas menghadiri makan tengah hari di Leicester, kelmarin. – AFP

Ia hanya dua jam, tetapi ia memberikan anak lelakinya berusia 64 tahun ‘masa untuk bertenang’ dan menggambarkan musim yang tidak akan dilupakan pada penghujung yang menjadi cerita, dan tidak selalu berjaya dalam kerjaya bagi jurulatih yang dikenali sebagai “Tinkerman”.

Pencapaian Ranieri bersama Leicester bergema di seluruh dunia, terutamanya di negara asalnya, Itali.

Ranieri dipecat oleh Juventus sebelum akhir musim 2009, tetapi dilantik menjadi jurulatih Roma beberapa bulan selepas Luciano Spalletti meletak jawatan selepas dua kekalahan terbuka.

Ia seperti pelantikan mimpi bagi lelaki yang membesar menyokong Roma ketika bertugas sebagai anak penjual daging sebelum memulakan kerjaya permainannya yang sederhana.

Tetapi biarpun Roma mencatatkan 24 perlawanan tanpa kalah, populariti Ranieri menjunam apabila mereka tewas dalam gelaran dan Piala Itali kepada Inter Milan yang dikendalikan Jose Mourinho dengan tiga kejayaan.

ARTIKEL YANG SAMA