Rashford sah ...

Rashford sah bersama United

MANCHESTER, 31 Mei – Bintang bola sepak, Marcus Rashford telah menandatangani kontrak baru bersama Manchester United yang menyaksikan dia kekal di Old Trafford sehingga tahun 2020, kelab itu mengumumkan semalam.

Dalam pengumuman skuad utama yang pertama sejak Jose Mourinho dilantik sebagai pengurus minggu lepas, Rashford dan rakan-rakan akademi, Cameron Borthwick-Jackson mempunyai kedua-dua komited masa depan mereka kepada kelab.

Rashford, 18, telah menjaringkan lapan gol dalam 18 penampilan untuk United sejak Februari lalu dan kini bersaing untuk tempat dalam Skuad England Euro 2016.

Dia kemudiannya menjaringkan dua gol ketika menentang Arsenal dan meledak gol kemenangan pada pertemuan dengan jiran tetangga, Manchester City, Mac lalu.

“Saya gembira dapat menandatangani kontrak baharu dengan United. Saya sentiasa menjadi penyokong United dan diberi peluang beraksi bersama skuad utama bagai mimpi menjadi kenyataan.

Rashford telah menandatangani kontrak baru bersama Manchester United yang menyaksikan dia kekal di Old Trafford sehingga tahun 2020. - AFP
Rashford telah menandatangani kontrak baru bersama Manchester United yang menyaksikan dia kekal di Old Trafford sehingga tahun 2020. – AFP

“Saya bersyukur kerana diberi peluang untuk membuktikan kemampuan saya. Dapat bermain bersama kelab gergasi dunia adalah sangat bermakna buat saya dan keluarga,” kata Rashford.

Peningkatan dipamerkan Rasford di bawah kendalian bekas pengurus, Louis van Gaal adalah beberapa perkara positif yang berlaku di sebalik kempen hambar The Red Devils dalam saingan Liga Perdana Inggeris yang menyaksikan mereka menamatkan saingan di tangga kelima.

Aksi cemerlang Rashford menyaksikan dia disenaraikan dalam senarai 26 pemain England bagi menghadapi kempen Euro 2016 di Perancis.

Dia menjadi pemain paling yang menjaringkan gol dalam penampilan pertama buat England apabila membantu The Three Lions menewaskan Australia 2-1, Jumaat lalu.

“Marcus merupakan pemain bola sepak secara semula jadi berbakat dengan potensi yang besar,” kata Naib Pengerusi eksekutif United Ed Woodward. “Dia telah mengambil peluang dengan baik dan telah diintegrasikan ke dalam pasukan pertama dengan cepat.

“Saya gembira kerana Marcus telah menandatangani kontrak baru.

Dia berada di kelab yang betul untuk meneruskan perkembangannya. – AFP