Yarmolenko wi...

Yarmolenko wira Ukraine

KIEV, 29 Mac (Reuters) – Pemain Ukraine Andriy Yarmolenko menjaringkan gol daripada percaturan bijak untuk memperoleh kemenangan 1-0 ke atas Wales tatkala pasukan membuat persediaan untuk kejohanan Euro 2016 dengan satu perlawanan persahabatan semalam.

Pemain Dynamo Kiev Yarmolenko, yang telah dikaitkan dengan beberapa kelab Inggeris, mencatat kejayaan dalam minit ke-28 selepas mendapatkan sepakan bebas Ruslan Rotan.

Pasukan Mykhaylo Fomenko juga menewaskan Cyprus 1-0 dengan jaringan gol empat hari lalu apabila Wales, yang sekali lagi tanpa Gareth Bale, seri 1-1 di tempat sendiri oleh Ireland Utara.

Ukraine, yang melayakkan diri untuk Euro menerusi play-off, menghadapi juara dunia Jerman, Poland dan Ireland Utara di Perancis, sementara Wales berdepan dengan England, Rusia dan Slovakia.

Jurulatih Wales Chris Coleman membuat enam perubahan dan menggunakan pembentukan 5-3-2 yang nampak mantap sehingga Ukraine menjaringkan gol yang dilepaskan oleh Wayne Hennesy berhampiran tiang setelah serangan dekat Yarmolenko dengan satu-satunya sasaran mereka.

Yarmolenko menjaringkan gol semasa menenang Wales dalam aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Olimpiyskiy, Kiev, kelmarin. – Reuters
Yarmolenko menjaringkan gol semasa menenang Wales dalam aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Olimpiyskiy, Kiev, kelmarin. – Reuters

Pemain Wales Tom Lawrence memaksa penjaga gol Andriy Pyatov menjongketkan bola di atas palang dengan sepakan kuat dalam separuh masa pertama dan Joe Allen juga mengancam untuk Wales.

Denys Garmash hampir-hampir mendahului 2-0 dengan satu tandukan daripada permainan menakjubkan sementara usaha oleh pemain ganti Wales Jazz Richards dan Joe Ledley diselamatkan dalam masa tambahan.

“Walaupun jika kami semua mempunyai kekuatan penuh, ia masih merupakan satu perlawanan yang sukar untuk kami.

“Kami telah melepaskan peluang daripada permainan yang hebat dalam dua perlawanan dan itulah yang paling mengecewakan kami,” kata Coleman, yang juga tanpa pemain midfield berpengaruh Aaron Ramsey.

ARTIKEL YANG SAMA