Rasuah: China...

Rasuah: China siasat pegawai kanan kementerian buruh

BEIJING, 15 Sept (Reuters) – Seorang pegawai kanan di kementerian buruh China disiasat kerana disyaki melakukan rasuah, badan antirasuah pemantau pemerintah Parti Komunis itu berkata, orang yang disyaki kini berada dalam kempen antirasuah yang menyeluruh.

Zuo Chunwen, ketua bahagian insurans pengangguran, Kementerian Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial, disyaki membuat “pencabulan yang serius dalam aspek disiplin”, terma yang selalu digunakan dalam rasuah, Suruhanjaya Pusat Pemeriksaan Disiplin berkata lewat semalam.

Beliau tidak dapat mengemukakan sebarang ulasan dan butiran lain mengenainya dan ini tidak jelas jika ia mempunyai seorang peguam.

Zuo, 58, telah dilantik untuk memegang jawatannya itu pada tahun 2008, menurut biografi rasminya.

Presiden Xi Jinping telah melancarkan kempen menyeluruh terhadap rasuah sejak memimpin parti itu pada tahun 2012 dan jawatan presiden pada tahun 2013.

Beliau memberi amaran, seperti yang lain sebelumnya, bahawa masalah ini adalah begitu teruk yang boleh memberi kesan cengkaman kuasa terhadap parti itu.

Berpuluh-puluh pegawai-pegawai kanan telah ditangkap, termasuk bekas ketua keselamatan dalam negeri Zhou Yongkang, salah seorang warga China yang paling berpengaruh.

Zhou dipenjara seumur hidup pada Jun selepas didapati bersalah pada perbicaraan itu kerana merahsiakan rasuah, membocorkan rahsia negara dan salah guna kuasa.