Ratu Elizabet...

Ratu Elizabeth mungkin perlu pindah seketika

LONDON, 24 Jun (Agensi) – Ratu Elizabeth ke-2 mungkin perlu pindah keluar dari Istana Buckingham sementara sewaktu kerja membaik pulih yang amat diperlukan pada istana itu, yang belum dihiasi semula sejak Baginda mula memegang takhta itu pada 1952, pegawai kerabat berkata hari ini.

Pegawai berkata istana itu memerlukan anggaran 150 juta paun untuk tujuan pembaikan dan menaik taraf, termasuk menggantikan paip lama dan wayar dan mengeluarkan papan. Perlunya untuk Baginda pindah keluar ketika kerja-kerja dilaksanakan adalah satu pilihan yang dipertimbangkan.

Walaupun Baginda mempunyai beberapa kediaman lain tetapi menghabisi satu pertiga hidup di istana London itu, yang telah pertama kali digunakan oleh moyangnya Ratu Victoria.

Penyimpan Privy Purse Alan Reid berkata penyelenggaraan pada bangunan kerabat yang menua, “dan khususnya Istana Buckingham, akan mengemukakan satu cabaran kewangan yang ketara” di beberapa tahun akan datang.

Akaun tahunan yang diterbitkan hari ini menunjukkan bahawa kerajaan jumlah kos pembayar cukai sebanyak 35.7 juta paun dari awal tahun hingga 31 Mac, bersamaan dengan 0.56 setiap seorang. Yang tidak berubah sejak tahun sebelumnya.

Ratu Elizabeth II berbual dengan tetamu sewaktu majlis resepsi Ratu kelmarin di Istana Buckingham. – AFP
Ratu Elizabeth II berbual dengan tetamu sewaktu majlis resepsi Ratu kelmarin di Istana Buckingham. – AFP

Hampir separuh wang tersebut, 18.7 juta paun, dihabiskan pada biaya gaji, sementara biaya penyelenggaraan harta 11.7 juta paun dan 5.1 juta paun digunakan untuk perjalanan rasmi. Lawatan termahal adalah lawatan lapan hari ke Colombia dan Mexico oleh Putera Charles dan isterinya Camilla, yang bernilai hampir 450,000 paun.

Baginda yang telah berumur 89 pada April, telah mengurangkan tugas awam tetapi tetap melaksanakan 196 penglibatan awam. Baginda berada di Berlin hari ini, bersama Putera Philip, dalam rangka lawatan negara tiga hari ke Jerman.