Ratusan kedai...

Ratusan kedai di Bangladesh terbakar

DHAKA, 2 Mei (Xinhua) – Satu kebakaran besar melanda sebuah kompleks membeli-belah di pusat komersial di bandar Bangladesh Dhaka Karwan Bazar, salah sebuah daripada pasar borong terbesar, pada malam semalam.

Sebanyak 22 unit kebakaran daripada Anggota Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat bertungkus lumus dalam mengawal api selama hampir dua jam pada kira-kira 10:00 malam (waktu tempatan).

Kebakaran itu bermula kira-kira 08:00 malam waktu tempatan dalam bangunan perumahan pasaran dapur satu tingkat kira-kira 300 kedai borong, kata seorang pegawai bomba memberitahu Xinhua.

Menurut pegawai itu, kebakaran telah meranapkan sekurang-kurangnya 200 kedai di kompleks pasaran barangan runcit dan barangan dapur yang kerap diedarkan di seluruh bandar Dhaka, selepas tiba dari bahagian yang berlainan di negara itu.

Polis memindahkan orang dari kawasan itu dan peniaga di tepi jalan kebanyakkannya bergegas untuk mengeluarkan barang-barang mereka. Walau bagaimanapun, ramai peniaga-peniaga itu, termasuk peniaga sayur-sayuran, kehilangan hampir semua harta mereka.

Tiada kemalangan jiwa setakat ini dilaporkan. Anggota bomba belum masih menyiasat punca kebakaran itu.