Ratusan nelay...

Ratusan nelayan failkan saman penyebab ikan mati

HANOI, Vietnam, 27 Sept – Beratus nelayan Vietnam telah memfail tuntutan untuk mendapatkan pampasan daripada sebuah syarikat keluli Taiwan yang mengakui bahan kimia toksik menyebabkan banyak ikan terbunuh, kata seorang paderi tempatan Dang Huu Nam hari ini.

Kilang itu, dimiliki oleh Kumpulan Plastik Formosa, mengakui pada Jun bahawa ia bertanggungjawab terhadap pencemaran yang membunuh sejumlah besar ikan di luar pantai Vietnam pada April, dan berjanji akan membayar AS$500 juta untuk membersih dan membayar pampasan kepada penduduk yang terjejas. Pencemaran yang dicetuskan oleh bencana alam sekitar paling teruk di negara, memusnahkan industri perikanan dan pelancongan serantau, dan mencetuskan bantahan luar biasa di negara Komunis itu.

“Berdasarkan fakta di mana Formosa mengakui kesilapan mereka, berdasarkan undang-undang Vietnam dan kerugian yang dialami oleh nelayan, mereka telah menyerah tuntutan mereka dan mereka menuntut Formosa ditutup dan membayar ganti rugi atas kerugian mereka,” kata Nam. – AP