Rayu Pakistan...

Rayu Pakistan tempur Taliban

KABUL, 25 April – Presiden Afghanistan, Ashraf Ghani hari ini merayu Pakistan untuk memerangi Taliban daripada sebaliknya cuba untuk membawa mereka kepada rundingan damai, dalam pendirian tegas baru selepas serangan pemberontak yang membunuh kira-kira 64 orang.

Serangan Selasa lalu ke atas pejabat perkhidmatan keselamatan di nadi Kabul kelihatannya paling membawa maut ke atas bandar Afghan sejak kumpulan Islamis disingkir dari berkuasa pada 2001.

Ia melemparkan satu hal menjemukan berhubung usaha antarabangsa dalam beberapa bulan kebelakangan untuk memulakan semula rundingan damai yang dibroker Pakistan, yang tertangguh musim panas lepas selepas Taliban terlambat mengesahkan kematian ketua lamanya, Mullah Omar.

“Saya ingin menjadikan ia jelas bahawa kami tidak lagi menjangkakan Pakistan akan membawa Taliban ke meja rundingan,” kata Ghani dalam ucapan suram kepada kedua-dua tuan rumah dalam parlimen Afghanistan.

“Namun kami menjangkakan untuk melancarkan operasi tentera ke atas tempat perlindungan mereka dan kepimpinan mereka berdasarkan tanah air mereka. Jika mereka tidak boleh menyasarkan mereka, mereka seharusnya menyerahkannya kepada badan kehakiman kami.”

Presiden Afghan, Ashraf Ghani (tengah) ketika berdoa semasa mesyuarat bersama bagi Perhimpunan Kebangsaan di kawasan Parlimen di Kabul pada 25 April. – AFP
Presiden Afghan, Ashraf Ghani (tengah) ketika berdoa semasa mesyuarat bersama bagi Perhimpunan Kebangsaan di kawasan Parlimen di Kabul pada 25 April. – AFP

Afghanistan selama bertahun-tahun telah menuduh Pakistan menaja pemberontakan Taliban.

Kerajaan Pakistan baru-baru ini mengakui setelah bertahun-tahun penafian rasmi yang kepimpinan Taliban mendapat perlindungan selamat dalam negara itu.

“Tidak ada pengganas baik atau buruk…Pakistan seharusnya bertindak ke atas mereka sebagai sebuah kerajaan bertanggungjawab,” kata Ghani. – AFP