Reaktor nukle...

Reaktor nuklear Belgium ditutup, kerja-kerja membaiki dilaksana

BRUSSELS, 27 Dis – Reaktor nuklear Belgium Doel 3 ditutup pada Jumaat, empat hari selepas reaktor nuklear kontroversi itu dibuka semula.

Seorang jurucakap untuk operator Electrabel memberitahu dpa tindakan itu adalah perlu demi membenarkan kerja-kerja membaiki satu kebocoran dalam kitaran hidraulik di bahagian konvensional reaktor berkenaan.

Tidak adanya bahan radioaktif yang muncul dalam kebocoran, dan keselamatan kilang dan alam sekitar tidak menimbulkan risiko akibat kerosakan, kata beliau, menambah reaktor air bertekanan tidak ditutup.

Seluruh loji dijangka beroperasi sekali lagi dalam beberapa hari.

Reaktor Belgium telah ditutup selama hampir dua tahun disebabkan isu keselamatan dan dilancarkan semula pada Isnin, di tengah kritikan Jerman tentang kilang nuklear yang usang di negara Eropah itu.

Loji nuklear empat reaktor Doel terletak berhampiran sempadan dengan Belanda dan telah beroperasi selama 40 tahun.

Reaktor Doel 3 pertama ditutup pada Jun 2012, apabila pemeriksaan perkhidmatan menunjukkan kerosakan di pangkal keluli tangki utamanya. Mereka seterusnya didapati merupakan emping hidrogen, terbentuk apabila gelembung hidrogen terperangkap ketika penghasilan gelang keluli tangki.

Electrabel dibenarkan pada Mei 2013 untuk menghidupkan semula reaktor, namun di ditutup semula sekali lagi pada Mac 2014 selepas ujian baru menunjukkan keputusan yang tidak dijangka.

Pada bulan lalu, Agensi Persekutuan untuk Kawalan Nuklear Belgium (AFCN) berkata reaktor mungkin dilancarkan semula selepas analisis dan rundingan selanjutnya dengan pakar antarabangsa. – dpa