Real balas de...

Real balas dendam

MADRID, 13 April (AFP) – Jaringan hatrik kelima Cristiano Ronaldo dalam saingan Liga Juara-juara memberikan inspirasi kepada Real Madrid apabila menang 3-0 ke atas VfL Wolfburg awal pagi tadi, sekali gus menempah tiket ke pusingan separuh akhir bagi enam musim berturut-turut.

Kemenangan pada perlawanan suku akhir kedua di laman sendiri itu sekali gus menamatkan defisit 2-0 hasil kekalahan pada aksi pertama, minggu lalu untuk mara dengan keputusan agregat 3-2.

Ronaldo yang sebelum ini dikritik atas persembahan hambar menentang kelab Jerman itu meledak dua gol berselang dua minit pada minit ke-15 dan 17 yang mengikat kedudukan agregat 2-2.

Begitupun, juara 10 kali itu dipaksa menunggu sehingga minit ke-77 untuk meledakkan gol kemenangan juga menerusi sepakan percuma menarik Ronaldo yang gagal dihalang penjaga gol Wolfsburg, Diego Benaglio.

“Ia adalah malam yang magis dan ia seperti itu. Ia adalah perlawanan yang sempurna sehingga penghujungnya,” kata Ronaldo yang menjadi pemain pertama meledak tiga hatrik pada kempen Liga Juara-Juara dalam tempoh semusim.

Cristiano Ronaldo beraksi hebat pada perlawanan itu yang berjaya menjaringkan hatrik buat pasukannya. – AFP
Cristiano Ronaldo beraksi hebat pada perlawanan itu yang berjaya menjaringkan hatrik buat pasukannya. – AFP

Real sebelum ini gagal untuk mengembalikan desifit pada aksi timbal balik dalam lapan perlawanan sejak 14 tahun lalu ketika pengurus, Zinedine Zidane masih bermain.

“Dia (Ronaldo) menunjukkan siapa dirinya, iaitu pemain terbaik dunia,” kata Zidane. “Cristiano memerlukan keseluruhan pasukan, saya mahu bercakap mengenai pasukan kerana ia adalah kejayaan bersama.

“Namun dia istimewa kerana bukan semua orang mampu jaringkan tiga gol,” katanya.

Sekali pun terpaksa bangkit daripada kekalahan pada aksi pertama, satu-satunya pertukaran yang dibuat Zidane pada perlawanan kedua ialah dengan menggantikan Danilo dengan Dani Carvajal.

Untuk rekod, Ronaldo kini sudah mengumpul 16 gol dan hanya kurang satu gol daripada menyamai rekod 17 gol yang dibuatnya pada musim 2013-2-14.