Real cari nah...

Real cari nahas

MADRID, 3 Dis (AFP) – Real Madrid menghadapi penyingkiran daripada persaingan Copa del Rey musim ini selepas dilaporkan menurunkan pemain yang tidak berkelayakan dalam perlawanan pertama pusingan keempat menentang Cadiz semalam.

Pemain antarabangsa Rusia, Denis Cheryshev membuka jaringan di Andalusia, tetapi tidak seharusnya diturunkan memandangkan dia menjalani penggantungan satu perlawanan dalam perlawanan itu selepas dilayangkan tiga kad kuning ketika dalam pinjaman di Villarreal musim lalu.

Cheryshev digantikan seminit pada separuh masa kedua oleh Mateo Kovacic. “Jelas kami tidak tahu. Villarreal dan persekutuan tidak memaklumkan kami,” kata bos Madrid, Rafael Benitez. “Apabila kami tau kami menggantikannya untuk menunjukkan kepercayaan.”

Isco menjaringkan dua gol selepas rehat sebelum jaringan lewat Cristian Marquez untuk jaringan 3-1 dalam kemenangan Madrid.

Bagaimanapun, keputusan itu membuktikan tidak bermakna jika Madrid dibuktikan melanggar peraturan perlawanan dengan presiden Cadiz, Manolo Vizcaino mengesahkan kelabnya akan melancarkan aduan rasmi.

Midfield dari Rusia Real, Denis Cheryshev (tengah) meraikan jaringan semasa menentang Cadiz di Ramon de Carranza semalam. – AFP
Midfield dari Rusia Real, Denis Cheryshev (tengah) meraikan jaringan semasa menentang Cadiz di Ramon de Carranza semalam. – AFP

“Kami memutuskan untuk melaporkan mengenai barisan yang tidak layak,” katanya. “Ia mengecewakan kami untuk melakukannya dengan kelab yang bagus, tetapi keputusan yang diambil adalah tegas dan sebulat suara.”

Pengarah Hubungan Institut Real Madrid, Emilio Butragueno juga meletakkan kesalahan terhadap Persekutuan Bola Sepak Sepanyol dan Villarreal kerana tidak memaklumkan Madrid mengenai penggantungan itu.

“Kami tidak tahu mengenai keadaan itu. Kami tidak menerima sebarang kenyataan daripada persekutuan mahu pun Villarreal,” dia memberitahu Canal Plus. “Saya juga mahu menyatakan Cheryshev sendiri tidak tahu mengenai sebarang kemungkinan penggantungan.”

Pasukan divisyen dua, Osasuna diketepikan daripada Piala awal musim ini kerana menurunkan pemain yang tidak berkelayakan dalam perlawanan pusingan kedua menentang Mirandes.

ARTIKEL YANG SAMA