Real fokus Ba...

Real fokus Barca, La Liga

MADRID, 17 Ogos – Memenangi Liga Juara-Juara musim lalu memastikan status Real Madrid sebagai kuasa bola sepak Eropah tetapi fokus kempen akan datang mereka adalah untuk menghentikan dominasi Barcelona dalam babak domestik.

Presiden Florentino Perez setakat ini menegaskan keazaman untuk bekerja keras untuk mendapatkan seorang lagi Galatico menjelang musim La Liga baru hujung minggu.

Sementara itu, Zinedine Zidane sudah berjaya mendapatkan sokongan daripada mereka yang meragukan keupayaannya untuk menukar permainan kelas dunianya kepada jurulatih yang cekap.

Kejayaan Eropah menentang pesaing Atletico Madrid menerusi sepakan penalti dalam Liga Juara-Juara pada Mei lalu sudah cukup untuk memastikan kehadirannya diteruskan dalam kerusi panas Real.

“Jika ia tidak patah, jangan perbaikinya,” adalah moto persetujuan pertukaran Madrid. Zidane sendiri mengakui menjelang jelajah Amerika Utara bulan lalu bahawa “sukar untuk memperbaiki skuad ini.”

Sementara itu pesaing Barca dan Atletico telah menambah kekuatan dan kualiti, Real mengehadkan mereka kepada kepulangan Alvaro Morata selepas dua tahun di Juventus dengan mencetuskan klausa pembelian semula sebanyak 30 juta euro.

Begitu juga persetujuan itu dilihat dilakukan dengan hasrat bagi penjualan Morata kepada Liga Perdana.

Tetapi selepas menjaringkan tiga gol dalam empat perlawanan bagi Sepanyol pada Euro 2016, pemain berusia 23 tahun itu sekarang akan bersaing dengan pemain pilihan Zidane, Karim Benzema untuk tempat dalam barisan utama di samping Cristiano Ronaldo dan Gareth Bale. “Mereka memiliki dua tahun yang panjang dan penantian lama untuk pulang tetapi saya sudah pulang,” kata Morata ketika diperkenalkan pada Isnin lalu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA