Real juara Pi...

Real juara Piala Super

TRONDHEIM, Norway, 10 Ogos – Real Madrid menewaskan Sevilla 3-2 dalam persaingan akhir Piala Super Eropah di Trondheim dalam keadaan hujan semalam menerusi jaringan individu Dani Carvajal pada masa tambahan.

Sevilla hampir muncul sebagai pemenang setelah mendahului 2-1 pada masa tambahan, sebelum Sergio Ramos menyamakan kedudukan minit ke-93 dengan sepakan terakhir pada masa biasa, yang meletakkan pasukan yang tewas itu merasakan kekecewaan berganda apabila Carvajal menjaringkan gol kemenangan lewat.

Marco Asensio memberikan jaringan pendahuluan Madrid dengan rembatan bijak sebelum Franco Vazquez menyamakan kedudukan sebelum separuh masa pertama.

Ramos dilihat menjadi punca apabila melepaskan sepakan penalti yang disudahkan Yevhen Konoplyanka pada minit ke-72, yang dilihat untuk memenangi untuk juara Liga Europa, Sevilla.

Pasukan Andalucia itu mungkin mempunyai sedikit untuk diadukan mengenai jaringan kemenangan Carvajal, ketika dia berada dalam kotak penalty dan meledakkan rembatan yang menewaskan dua pemain pertahanan dan ‘penjaga gol dari sepakan kaki kanan.

Sergio Ramos menjulang Piala Super UEFA selepas menewaskan Sevilla FC di Lerkendal Stadion di Norway kelmarin. – AFP
Sergio Ramos menjulang Piala Super UEFA selepas menewaskan Sevilla FC di Lerkendal Stadion di Norway kelmarin. – AFP

“Jaringan tersebut dihasilkan dari percubaan beberapa kali. Rembatan dari Dani Carvajal adalah menarik, dia layak menerimanya dari pemain lain,” kata Lucas Vazquaz memberitahu UEFA selepas perlawanan. “Sergio Ramos adalah yang pertama tidak menyerah kalah dan dia selalu berada di sana pada masa penting. Ia menarik untuk memilikinya.

Kami mempunyai banyak usaha dan pasukan yang akan menentang semua pasukan.”

Madrid kendalian Zinedine Zidane tidak beraksi pada kekuatan penuh, dengan Cristiano Ronaldo mahu pun Gareth Bale, mahu pun Toni Kroos terlibat dan Luka Modric dan Karim Benzema diturunkan pada separuh masa kedua di Lerkendal Stadion.

“Kami mengekori separuh masa kedua, tetapi Madrid tidak menyerah kalah dan jaringan pada minit ke-90 membolehkan kami menjadi juara,” Carvajal memberitahu UEFA selepas perlawanan. – AFP