Real seri tua...

Real seri tuah Barca

MADRID, 10 Mei (AFP) – Barcelona dalam jarak hanya satu kemenangan daripada mahkota La Liga ke-23 selepas Cristiano Ronaldo terlepas sepakan penalti dalam keputusan seri 2-2 Real Madrid di tempat sendiri kepada Valencia semalam.

Pemimpin liga itu empat mata di depan dengan baki dua permainan selepas menang selesa 2-0 ke atas Real Sociedad David Moyes terima kasih kepada gol Neymar dan Pedro Rodriguez.

Barcelona kini boleh mengesahkan kejuaraan apabila berkunjung ke Atletico Madrid Ahad depan sekiranya pemain berpotensi meledak selepas direhatkan pada hujung minggu.

Jaringan babak pertama Paco Alcacer dan Javi Fuego memberikan Valencia memimpin separuh masa. Walaupun penjaga gol Diego Alves menafikan sepakan penalti Ronaldo sebelum rehat, Madrid kembali mengaum penuh semangat pada babak kedua untuk mendapatkan satu mata terima kasih kepada gol Pepe dan Isco.

“Ada dua perlawanan lagi. Kami perlu memenangi tetapi jelas ia lebih sukar (untuk menang liga),” akui bos Madrid, Carlo Ancelotti.

Reaksi Ronaldo selepas gagal menyempurnakan sepakan penalti menentang Valencia di stadium Santiago Bernabeu. – AFP
Reaksi Ronaldo selepas gagal menyempurnakan sepakan penalti menentang Valencia di stadium Santiago Bernabeu. – AFP

Bagaimanapun, jurulatih dari Itali itu menafikan keputusan ini boleh menjadi tamparan kepada keyakinan pasukannya menjelang separuh akhir kedua Liga Juara-Juara menentang Juventus Rabu ini. “Keputusannya tidak bagus dengan prestasi yang bertentangan. Kami mempunyai banyak peluang. Terkena tiang tiga kali, terlepas penalti tetapi kadang-kadang ia tidak cukup.

“Kami mendapat banyak positif daripada permainan dan jika kami bermain seperti itu Rabu ini, ia akan menjadi bagus.”

Alcacer mensia-siakan peluang awal yang besar apabila gagal berdepan Iker Casillas dan Gareth Bale menyaksikan sepakan percuma yang cantik terkena palang. Tandukan Ronaldo kemudian juga tersasar dan Valencia membuka jaringan apabila hantaran silang rendah pemain sasaran Madrid, Jose Gaya disempurnakan oleh Alcacer.

ARTIKEL YANG SAMA