Real tewaskan...

Real tewaskan S. Lisbon 2-1

LISBON, 23 Nov – Cristiano Ronaldo disambut bagai raja dalam kembalinya ke tempat bermulanya kariernya di Sporting Lisbon, namun Real Madrid memberikan belas kasihan dalam menempah tempat ke peringkat kalah mati buat musim ke-20 berturut-turut dengan kemenangan 2-1 awal pagi tadi.

Bagaimanapun, kemenangan itu memerlukan pengorbanan apabila Gareth Bale kelihatan tempat sebelum masa perlawanan memasuki tempoh sejam dengan kecederaan buku lali hanya 11 hari sebelum Real mengunjungi Barcelona bagi perlawanan El Clasico.

Real telah memasukkan Karim Benzema bagi membantu memungut tiga mata penuh apabila dia menjaringkan bola melalui hantaran lintang Sergio Ramos.

Raphael Varane membawa Real di depan pada separuh masa pertama, namun kapten Sporting, Adrien Silva menyatakan kedudukan dari sepakan penalti.

Real masih perlu menewaskan Borrusia Dortmund di tempat sendiri dalam jangka masa dua minggu untuk mengungguli Kumpulan F selepas kelab Jerman itu membelasah Legia Warsaw 8-4.

Pasukan Real Madrid meraikan kemenangan mereka pada perlawanan tersebut. – AFP
Pasukan Real Madrid meraikan kemenangan mereka pada perlawanan tersebut. – AFP

“Apa yang baik adalah kami tidak mengalah,” ujar bos Madrid, Zinedine Zidane.

“Apabila anda mengalah anda boleh berfikir ia akan menjadi sukar, namun kami kekal meneruskan dan akhirnya memperoleh gol melalui Karim. Saya begitu gembira buatnya dan kepada pasukan secara keseluruhan.

Nama Ronaldo dilaungkan dengan meriah di tengah-tengah tiupan wisel bagi memperkenalkan pasukan Real, sementara satu kain rentang dengan mesej “Dibuat di Sporting” dinaikkan oleh penyokong-penyokong tuan rumah dengan gambar Ronaldo ketika remaja dalam jersi hijau dan putih.

Meskipun meninggalkan Sporting buat Manchester United pada usia 18 tanpa memenangi sebarang trofi dengan pasukan gergasi Portugis itu, Ronaldo begitu dihormati di Lisbon setelah memimpin negaranya dalam kemenangan pertama kejohanan antarabangsa pada Euro 2016. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA