Referendum Br...

Referendum Britain lonjak pasaran Asia, nilai pound

HONG KONG, 23 Jun (AFP) – Pound melonjak berbanding dolar dalam dagangan Asia manakala kebanyakan pasaran saham juga naik tetapi pedagang cemas ketika Britain mula mengundi untuk referendum keluar atau kekal dalam Kesatuan Eropah (EU).

Perhatian seluruh dunia kini tertumpu pada undi, di mana hasil tinjauan pendapat menunjukkan ia amat sengit tetapi para penerima taruhan mencadangkan kem “kekal” pasti menang.

Pasaran mengalami jualan besar-besaran minggu lalu selepas kaji selidik menunjukkan negara itu akan meninggalkan EU, dengan ramai penganalisis memberi amaran ia boleh membawa kepada satu lagi kekalahan global hanya beberapa bulan selepas jualan besar-besaran China memusnahkan penilaian mencecah beberapa trilion.

Walau bagaimanapun, pasaran kembali bangkit sejak empat hari lalu ketika kempen pro-EU memulihkan momentum.

“Tinjauan umum sering berubah-ubah,” pegawai eksekutif di Ichiyoshi Asset Management, Mitsushige Akino memberitahu Bloomberg News. “Amat sedikit pelabur hari ini yang merasa mampu untuk berdagang, jadi sukar untuk mendapatkan arah jelas dalam pasaran.”

Dua orang wanita berjalan di depan skrin elektronik yang memaparkan pasaran saham di Tokyo, semalam. Pasaran saham Asia dan pound melonjak berbanding dolar dalam dagangan Asia ketika Britain mula mengundi untuk referendum keluar atau kekal dalam EU. - AFP
Dua orang wanita berjalan di depan skrin elektronik yang memaparkan pasaran saham di Tokyo, semalam. Pasaran saham Asia dan pound melonjak berbanding dolar dalam dagangan Asia ketika Britain mula mengundi untuk referendum keluar atau kekal dalam EU. – AFP

Beberapa jam sebelum pengundian 0600 GMT, pound mencecah rekod tertinggi pada 2016 daripada AS$1.4844 sebelum melonggar sedikit kepada AS$1.4755, tetapi masih meningkat daripada AS$1.4737 di New York. Sterling meningkat hampir enam peratus sejak mencecah paras tertinggi dua bulan, Khamis lalu.

Walau bagaimanapun, pengurus portfolio di Manulife Asset Management, Bill Fitzpatrick memberi amaran: “Sesiapa yang meramalkan ini dengan ijazah tinggi adalah satu penipuan. Terdapat banyak ruang untuk aset berisiko bergerak lebih tinggi, tetapi saya akan menunggu. “

Manakala penganalisis pasaran kanan di Oanda, Craig Erlam memberi amaran dalam satu nota bahawa pelabur boleh bersedia untuk berdepan satu kejatuhan besar.

“Malah sebelum perhimpunan itu sejak minggu lalu, undian untuk keluar mungkin telah mendorong penurunan mendadak dalam nilai pound,” katanya.

“Dengan pound sekarang sekitar lapan sen lebih tinggi berbanding dolar sebelumnya, kekangan yang berpotensi menjadi lebih besar.”

ARTIKEL YANG SAMA