Referendum pe...

Referendum pengiktirafan 2017

SYDNEY, 6 Julai (AFP) – Australia hari ini semakin dekat mengiktiraf penduduk asli dalam perlembagaannya selepas rundingan dengan para ketua penduduk asli, Perdana Menteri Tony Abbot berkata ketika beliau menggesa bagi penamatan ‘kesenyapan’ dalam mengasaskan dokumen.

Dibentuk lebih sedekad lalu, perlembagaan Australia gagal menyebutkan penduduk asli atau penduduk Torres Strait Islander dan kempen telah dilaksanakan beberapa tahun untuk ‘mengiktiraf’ penduduk pertama di benua itu melalui referendum.

“Saya yakin masanya sesuai untuk melalui laluan ini,” Abbott berkata selepas rundingan dwipartisan yang buat julung kalinya diadakan di Sydney dengan kira-kira 40 pemimpin penduduk asli dan Bill Shorten, pemimpin parti pembangkang, Parti Buruh.

“Saya berpendapat banyak hasrat yang baik. Saya berpendapat kita cukup bagus, cukup berani untuk melakukan ini, tetapi adalah penting kita melakukannya dengan betul.”

Abbott memuji Australia dengan warisan aslinya, yayasan Britain dan sifat berbilang bangsanya, tetapi berkata: “Apa yang kita perlukan sekarang adalah menamatkan kesenyapan dalam perlembagaan kita. .. tidak memasukkan penduduk asli.

Salah seorang Puak Asli Australia yang menyertai majlis pengasapan untuk merasmikan Minggu NAIDOC, satu program kebangsaan yang meraikan Puak Asli Kebangsaan Islanders Day Observance Committee di Sydney pada 6 Jun. – AFP
Salah seorang Puak Asli Australia yang menyertai majlis pengasapan untuk merasmikan Minggu NAIDOC, satu program kebangsaan yang meraikan Puak Asli Kebangsaan Islanders Day Observance Committee di Sydney pada 6 Jun. – AFP

Perdebatan tentang kandungan perubahan telah pun bermula dan Abbott berkata beliau tidak mengetepikan atau memasukkan apa pun, tetapi beliau dan Shorten komited mengadakan referendum pengiktirafan.

“Berdasarkan rundingan hari ini, kami menimbangkan bahawa referendum tidak boleh diadakan sebelum penggal akan datang parlimen dan seharusnya di luar politik peredaran pilihan raya,” kata mereka dalam kenyataan bersama.

“Kami bersetuju referendum seharusnya diadakan apabila wujud peluang kejayaan terbaik mungkin.”

Kedua-dua ahli politik itu juga bersetuju untuk meluaskan perbincangan kebangsaan berhubung isu ini, dan mencadangkan siri-siri persidangan masyarakat di seluruh negara seawal-awalnya bermula September.

Mereka juga merancang majlis referendum secara meluas yang memperlihatkan rakyat Australia akan menimbangkan soalan referendum, tempoh masa dan isu perlembagaan.

Tidak ada rangka masa diselesaikan tetapi Abbott berkata beliau berharap perkataan soalan boleh dirangka menjelang pertengahan 2016 dengan referendum diadakan seawal-awalnya 2017.

“Saya akan sangat kecewa, saya akan merasakan kami tidak memenuhi jangkaan dan kami belum melakukan yang terbaik kami jika kami tidak dapat melakukan ini dalam penggal parlimen akan datang,” katanya.