Rekod jaringa...

Rekod jaringan 46-0

WELLINGTON, 7 Julai (Reuters) – Vanuatu kenduri gol luar biasa, apabila membelasah Micronesia, 46-0, pada aksi kelayakan bola sepak Olimpik bagi zon Oceania, dekat sini.

Jean Kaltack muncul penjaring terbanyak apabila meledak 16 gol dalam kekalahan ketiga terbesar dialami lawannya itu.

Jurulatih dari Australia Micronesia, Stan Foster mengakui situasai permainan adalah ‘orang dewasa menentang budak-budak’ dan menggesa FIFA secara rasmi mengiktiraf negara dan memberikan mereka ranking dunia untuk membuka pintu kepada bantuan teknikal.

“Saya berharap FIFA akan datang (ke Micronesia) minggu depan untuk membuat pemeriksaan dan mudah-mudahan meletakkan kami bersama kumpulan Asia,” kata Foster.

“Jika semuanya berjalan lancar, ia akan menjadi kunci kepada bantuan teknikal dan segala apa yang diperlukan dalam rangsangan dan pembangunan bola sepak.”

Micronesia yang membuat kemunculan pertama pada Kejohanan Persekutuan Bola Sepak Oceania (OFC), sebelum ini turut dibelasah Tahiti dan Fiji pada temasya Sukan Pasifik itu.

Tahiti menang dengan keputusan 30-0 manakala Fiji pula catat 38-0 ketika Micronesia bersaing pada kejohanan yang turut menjadi saingan untuk temasya Olimpik Rio tahun depan.

Kemenangan Fiji itu membolehkan ia mengatasi rekod terdahulu di temasya Sukan Pasifik, yang menyaksikan Tahiti lebih dulu menyamai rekod sebelumnya pada aksi pertama kejohanan di Port Moresby.

Tahiti sebelum ini pernah membelasah Kepulauan Cook, 30-0 pada temasya Sukan Pasifik pada 1971. Sukan Pasifik yang mempertandingkan pelbagai jenis sukan diadakan sekali dalam tempoh tahun.