Rekod tiga ju...

Rekod tiga juta orang lawat Qatar pada 2015

DOHA, 24 Jan – Hampir tiga juta orang melawat Qatar pada 2015, suatu rekod bagi negara teluk yang kaya dengan tenaga, kuasa pelancongannya berkata pada hari Ahad.

Sebanyak 2.93 juta orang melancong ke Qatar pada tahun lepas untuk bercuti, perniagaan atau sebab peribadi, menurut angka dalam laporan tahunan yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Pelancongan Qatar (QTA).

Ia menyumbang peningkatan hampir empat peratus pada 2014, ketika negara ini sedang mencari untuk mempelbagaikan ekonomi dari pergantungan terhadap gas dan minyak, yang menyumbang lebih daripada 50 daripada KDNK.

“Laporan itu menunjukkan bahawa walaupun perkembangan global, yang telah menjejaskan corak perjalanan, Qatar telah menunjukkan daya tahan sebagai destinasi pelancongan yang berkembang dengan angka ketibaan yang berkembang dan mantap kadar penginapan hotel,” QTA menyatakan.

Bilangan terbesar pelawat sebanyak 855,000 datang dari Arab Saudi.

pg18_160125_a

India menyumbang kepada lebih 375,000 pengunjung dan United Kingdom sebanyak 135,000.

Terdapat juga peningkatan dalam bilangan pelancong dari China dan Perancis pada tahun 2015.

Bidang pelancongan menyumbang bersamaan AS$ 3.7 bilion kepada ekonomi pada tahun 2015, QTA berkata, kira-kira dua peratus daripada jumlah KDNK.

QTA meramalkan sehingga sembilan juta orang akan melawat Qatar pada tahun 2030, yang membolehkan sektor pelancongan untuk menyumbang kepada hanya lebih lima peratus daripada jumlah ekonomi. – AFP