Renault beli ...

Renault beli semula pasukan Lotus F1

LONDON, 22 Dis (Reuters) – Renault telah melengkapkan pengambilalihan mereka terhadap pasukan Formula Satu Lotus dan membayar hutang-hutang kepada pemiutangnya termasuk pihak-pihak berkuasa pencukaian British, menurut satu pendengaran Mahkamah Tinggi London kelmarin.

“Kami sudah punyai saham pembelian,” seorang peguam mewakili syarikat kereta Perancis itu memberitahu hakim, Justice Birss, ketika satu sesi pendengaran yang secara rasmi menolak petisyen ketidakmampuan yang akan meletakkan pasukan itu ke dalam pentadbiran.

“Kami mempunyai kunci-kunci, dan bicara,” tambahnya.

Perjanjian pembelian saham (SPA) yang menjadikan Renault selaku pemegang saham utama sepatutnya diselesaikan pada 16 Disember, namun pihak mahkamah hanya melengkapkan pengambilalihan itu pada lewat Jumaat.

Jeremy Bamford, peguam bagi pendapatan dan kastam (HMRC), mengesahkan pembayaran telah diterima dan diselesaikan kelmarin. Petisyen pemiutang-pemiutang yang lain juga berkata mereka sudah dibayar penuh.

Jentera Lotus F1 pada musim depan akan sepenuhnya beralih kepada pengurusan Renault. - Reuters
Jentera Lotus F1 pada musim depan akan sepenuhnya beralih kepada pengurusan Renault. – Reuters

Peguam-peguam bagi Proton, syarikat kereta Malaysia yang memiliki jenama kereta sport Lotus, tidak menghadiri sesi pendengaran itu dengan pihak mahkamah dimaklumi bahawa pempetisyen itu telah dibayar atau mencapai satu perjanjian.

“Prosedur ketidakmampuan itu telah berjalan seperti yang diinginkan,” Birss berkata dalam merumuskan, dengan simpanan syarikat dan hutang-hutang telah dibayar penuh.

Kes tersebut telah berulang kali ditangguhkan yang memberikan masa Renault untuk membuat keputusan terhadap masa depan Formula Satu mereka dan melengkapkan pengambilalihan pasukan yang mengambil kerja kira-kira 480 orang di kilang mereka di tengah England.

Renault, pembekal enjin kepada bekas juara-juara dunia Red Bull musim ini, kembali ke Formula Satu sebagai pasukan penuh dengan membeli semula pasukan yang sebelum ini mereka miliki.

Pasukan tersebut telah dijual oleh Renault kepada Luxembourg yang berpengkalan di Ibu negeri Genii, yang menamakannya semula Lotus, selepas skandal penetapan perlumbaan di Grand Prix Singapura yang menggegarkan sukan itu pada 2009.

ARTIKEL YANG SAMA