Renault tawar...

Renault tawar konsesi kepada pekerja mogok

ANKARA, 24 Mei (Reuters) – Pengeluar kereta Perancis Renault cawangan Turki semalam menawarkan konsesi termasuk bayaran wang tunai sekali gus kepada pekerja yang mogok jika mereka kembali bekerja.

Pengeluaran di firma usaha sama syarikat Oyak Renault telahpun terhenti selama seminggu dalam pertengkaran dengan pekerja berhubung gaji dan keadaan kerja, yang turut menjejaskan pengeluar lain di bandar barat laut Bursa, termasuk Tofas dan unit Ford Ford Otosan.

Dalam satu kenyataan semalam, Oyak Renault berkata pekerja tidak akan menghadapi tindakan disiplin, dan akan menerima bayaran wang tunai sebanyak 1000 lira Turki jika pengeluaran diteruskan pada tengah malam esok. Keputusan kajian peningkatan kewangan akan diumumkan sebelum bulan suci Islam Ramadan, dijangka bermula pada pertengahan Jun, tambah syarikat.

Masih tidak jelas semalam sama ada pekerja akan menerima tawaran berkenaan.

Mogok telah mendedahkan gaji dan keadaan pekerja Turki pada masa yang sukar untuk parti pemerintah Parti AK, yang selama lebih satu dekad memperkenalkan dirinya sebagai parti kelas bekerja, dengan pilihan raya parlimen dijangka diadakan pada 7 Jun.

Bercakap pada satu perhimpunan pilihan raya semalam di bandar pantai Izmir, pengerusi bersama pembangkang HDP, Selahattin Demirtas, meminta perpaduan dengan pemogok.