Renjer hutan ...

Renjer hutan bantu pemburu badak ditahan

GUWAHATI, India, 3 Mei (AFP) – Polis India berkata hari ini mereka telah menahan empat renjer kerana disyaki membantu menyembunyi pemburuan badak di sebuah taman negara yang dikunjungi oleh Putera Britain William dan isterinya pada bulan lalu.

Penangkapan mempunyai kaitan dengan satu kejadian pada tahun lalu, tetapi berlaku tatkala pegawai hidupan liar berkata sekumpulan pemburu bersenjatakan senjata automatik telah membunuh seekor badak semalam di Taman Negara Kaziranga di timur laut negeri Assam.

Empat pengawal yang ditangkap disyaki menyembunyi pembunuhan seekor badak pada November lalu, beritahu pelindung mergastua Kaziranga Suvasish Das kepada AFP menerusi telefon. Polis berkata mereka gagal melaporkan pembunuhan dan telah menanam bangkai dengan tanduknya dibuang.

“Berdasarkan maklumat khusus, kami berjaya menemui bangkai semalam selepas menggali tapak,” kata seorang pegawai kanan polis, bercakap dengan syarat namanya tidak disiarkan. “Ia membawa kepada penangkapan tujuh orang termasuk empat renjer.”

Gambar fail bertarikh 29 Jun 2015 menunjukkan pegawai perhutanan India berdiri berhampiran bangkai seekor badak mati yang dicuri tanduknya oleh pemburu haram di Burapahar, Taman Negara Kaziranga, beberapa 250 kilometer dari timur Guwahati. - AFP
Gambar fail bertarikh 29 Jun 2015 menunjukkan pegawai perhutanan India berdiri berhampiran bangkai seekor badak mati yang dicuri tanduknya oleh pemburu haram di Burapahar, Taman Negara Kaziranga, beberapa 250 kilometer dari timur Guwahati. – AFP

Tiga orang lain adalah penduduk tempatan yang tinggal di sekitar taman, tempat tinggal kepada tumpuan badak satu tanduk terbesar di dunia. Sekurang-kurangnya tujuh ekor badak telahpun dibunuh di sana setakat ini pada tahun ini. Di seluruh negeri, jumlahnya adalah 13.

Gambar taman, satu tarikan pelancong utama, disiarkan di seluruh dunia pada bulan lalu apabila Duke dan Duchess Cambridge dari Britain mengadakan lawatan safari dan memberi makan kepada anak badak dan gajah di sana ketika satu lawatan ke India dan negara jiran Bhutan.

Menteri perhutanan negeri Atuwa Munda berkata beliau telah mengarahkan satu siasatan dilancarkan dalam pakatan sulit pengawal hutan dalam pemburuan. “Kami akan mengambil tindakan keras ke atas sesiapa yang didapati terbabit dalam kejadian pemburuan badak,” kata beliau.

Kaziranga telah berjuang menentang pemburu badak yang membunuh haiwan tersebut untuk tanduk mereka, yang dijual dengan harga tinggi di China dan Vietnam di mana mereka dianggap mempunyai khasiat afrosidiak dan menyembuh kanser. Satu bancian terbaru menganggarkan terdapatnya 2,500 badak satu tanduk di taman itu daripada jumlah 3,300 di seluruh dunia.