Ribuan bantah...

Ribuan bantah sekatan haji warga Iran

TEHRAN, 9 Sept – Berikutan dengan keputusan penghalangan warga Iran untuk menunaikan ibadah haji, beribu-ribu telah membuat bantahan di Tehran hari ini dan pegawai mengkritik keengganan Arab Saudi untuk membincangkan rempuhan maut tahun lepas.

Sekitar 64,000 warga Iran diperuntukkan tempat untuk menunaikan haji di bawah sistem kuota bermula Sabtu, selepas perbincangan awal tahun ini.

Tatkala pertelingkahan antara kedua-dua pesaing serantau, beberapa ribu orang turun ke jalan-jalan di ibu negara Iran selepas solat Jumaat setiap minggu.

Arab Saudi telah “menyekat laluan kepada Allah. Ia adalah satu jenayah dan mereka mesti mencuba,” kata Javad Zolfaghari, seorang ulama yang menyertai protes.

Dalam temu bual dengan AFP, ketua pertubuhan haji Iran menyalahkan Arab Saudi kerana enggan untuk membincangkan langkah-langkah keselamatan walaupun rempuhan yang mengorbankan beribu-ribu semasa haji tahun lepas.

“Bagaimana anda akan menjemput 1.5 juta jemaah dan tidak membenarkan diri anda untuk berfikir tentang langkah-langkah keselamatan?” tanya Said Ohadi.

Beliau berkata semasa rundingan pada bulan April dan Mei, Arab Saudi kembali pada ayat-ayat kitab suci Al-Quran yang menyatakan bahawa sesiapa sahaja yang memasuki Arab Saudi mempunyai “keselamatan penuh”.

Iran mempunyai angka kematian yang disahkan tertinggi di kalangan warga asing dalam rempuhan dengan beratus-ratus rakyat dibunuh.

Kiraan AFP mendapati sebanyak sekurang-kurangnya 2,300 orang meninggal dunia, tetapi Tehran berkata jumlah keseluruhan adalah lebih tinggi.

“Tujuh ribu orang telah mati syahid, dari 39 negara,” kata Ohadi.

Arab Saudi berkata angka itu hanya 769, tetapi enggan melepaskan butiran siasatan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA