Ribuan penggo...

Ribuan penggodam bertemu di Hamburg

HAMBURG, 27 Dis – Kira-kira 12,000 penggodam dan aktivis online mula berkumpul di bandar Hamburg, Jerman hari ini bagi pelancaran Kongres Komunikasi Huru-Hara, acara tahunan yang menumpukan pada keselamatan Internet dan kebebasan bercakap dalam era digital.

Kongres kali ke-32 tahun ini, dikenali sebagai 32C3, akan menyaksikan seramai 200 speaker dan kumpulan-kumpulan yang membentangkan projek mereka dalam siri bengkel dan taklimat selama empat hari.

Acara itu telah ditonjolkan seminggu sebelum menjelangnya pelancaran hari ini, namun seminar dan perbincangan akan dapat diperolehi pada komputer pakar di rumah menerusi video langsung.

Kongres itu dianjurkan oleh Kelab Chaos Computer, yang merupakan persatuan penggodam terbesar di Eropah, menurut laman web kumpulan itu.

Pencabulan keselamatan dalam laman-laman online kumpulan itu ditemui menjelang acara tersebut, termasuk command line yang telah disusupkan menjadi pengekodan direka untuk membolehkannya diketahui menerusi elektronik.

Enkrip adalah satu tema ulangan dalam agenda Kongres Komunikasi Huru-Hara (CCC), dengan para peserta dan peminatnya diundang untuk menguji firewall penganjur. – dpa

ARTIKEL YANG SAMA