Ribut Katie b...

Ribut Katie badai UK

LONDON, 28 Mac (AFP) – Angin kencang 105 batu sejam (170km) pada hari Easter hari ini telah memaksa pembatalan lebih ratusan penerbangan keluar dan masuk ke Britain dan mengakibatkan sekitar 2,000 buah rumah tanpa bekalan elektrik.

‘Ribut Katie’ mengakibatkan leretan gangguan ketika ia melanda di seluruh selatan England semalam, meninggalkan serpihan dan pengadang-pengadang jalan raya berselerak di seluruh jalan London awal hari ini.

Heathrow, salah sebuah lapangan terbang paling sibuk di dunia, melaporkan sekitar 130 pembatalan dengan beberapa penerbangan lain ditangguhkan atau dialihkan ke lapangan terbang lain.

Kira-kira 20 penerbangan masuk dan keluar dari Lapangan Terbang Gatwick London telah dibatalkan dan empat lagi telah mengubah haluan.

Perkhidmatan cuaca kebangsaan Met Office mengeluarkan amaran kuning bagi angin kencang di London dan tenggara England, menasihatkan orang ramai untuk ‘bersedia berdepan gangguan dalam perjalanan dan melakukan aktiviti luaran’.

Sebatang pokok tumbang menghempap sebuah kereta di jalan Brighton akibat angin kencang yang dibawa Ribut Katie pada 28 Mac. – AFP
Sebatang pokok tumbang menghempap sebuah kereta di jalan Brighton akibat angin kencang yang dibawa Ribut Katie pada 28 Mac. – AFP

Perkhidmatan itu mencatatkan kelajuan angin 105bsj luar pantai selatan England, dengan angin 70bsj didaftarkan di seluruh selatan.

Jambatan menyeberangi Sungai Thames di tenggara England dan Jambatan Severn yang menghubungkan England dan Wales juga telah ditutup, menurut Lebuh Raya England.

Rangkaian Tenaga UK mengatakan mereka sedang berurusan dengan masalah di seluruh Sussex, Surrey dan Kent di selatan England, mengakibatkan kira-kira 2,000 kediaman putus bekalan elektrik.

“Ia biasanya di bahagian selatan England yang menerima bahagian paling hebat Ribut Katie namun juga di bahagian Timur Anglia, dengan potensi kerosakan dan gangguan angin kencang selaju 60 ke 70bsj – namun kemungkinan lebih teruk di kawasan paling terdedah,” menurut ramalan cuaca BBC, Nick Miller.

ARTIKEL YANG SAMA